Jen pár kroků od pobočky pošty v Lounech, ve Štefánikově ulici, si lidé stěžují na opad, který se jim tam hromadí. Jde o velké papírové krabice, zřejmě ze zásilek, které si lidé vyzvednou právě na poště. Balík rozbalí, naloží do vozidla a papírový odpad tam nechají. Obyvatelé ulice si na nepořádek stěžovali i městské polici.

Lidé, kteří tam krabice nechávají, si pravděpodobně ani neuvědomují, že porušují městskou vyhlášku, za což jim hrozí pokuta. Přímo v blízkosti pošty, u vjezdu do areálu energetiky, se přitom nachází modrý kontejner, kam mohou lidé papírový odpad odhazovat „Odkládáním odpadů mimo místa k tomu určená je porušením vyhlášky O stanovení systému shromažďovaní, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a stavebního odpadu. Za porušení této vyhlášky je možné uložit pokutu až do výše 30 tisíc korun,“ upozornil Jiří Čáp z odboru životního prostředí lounské radnice.

Občas to vypadá, že lidem ve městě je zcela jedno, jak jejich okolí vypadá a nepotřebné věci vyhazují, kde se dá. „Setkáváme se bohužel s nezodpovědnými jedinci, kterým je jedno, že si z okolí svého bydliště dělají skládku a ke kontejnerům odkládají například objemné odpady. Na místě to může být oceněné pokutou až 1000 korun, ve správním řízení až do výše 50 tisíc korun. Je to naprosto zbytečné, každý den je v provozu sběrný dvůr v Poděbradově ulici, ve všední dny od 8 do 18 hodin, o víkendech a svátcích od 10 do 17. Občané města tam mohou odpady odkládat bezplatně,“ upozornil J. Čáp.

Ve městě fungují také takzvané sběrové soboty, o které mohou lidé objemný odpad jako například nábytek, koberce a elektrozařízení, odložit k nádobám na směsný komunální odpad nebo do přistavených velkoobjemových kontejnerů.

Dříve byly sběrové soboty každou první sobotu v měsíci, letos je jich z úsporných důvodů šest, tři proběhly na jaře, další tři budou na podzim.