Situace v Podbořanech v okolí ubytovny na Barborce se snad konečně uklidní. Petice a stížnosti občanů ustanou, také kriminalita by se měla snížit. Cena za „vyřešení“ problému je ale v Podbořanech pořádně vysoká. Město odkoupí dvě budovy za patnáct milionů korun, dalších pět dá za zbourání jedné z nich, kde vzniknou volné stavební parcely.

Vše o vývoji situace kolem Barborky čtěte
v souvisejících článcích vpravo!


Drobné krádeže, vykradené zahrádky, prádlo mizející ze sušáků, obavy o bezpečí, výtržnosti, rychle a strmě vzrůstající kriminalita v celém městě. Takové problémy trápily v minulých měsících lidi v okolí ubytovny, poté, co se tam začali stěhovat nepřizpůsobiví.

„Určitě jsme rádi, že tu ubytovna konečně nebude. Snad už bude klid. Bydlíme tam, ubytovnu máme dvacet metrů od baráku, a situace tam byla hodně špatná,“ vítají rozhodnutí podbořanských městských poslanců lidé, kteří bydlí nedaleko bývalých kasáren, kde se nechvalně proslulá ubytovna nachází.

Vedení radnice se obávalo vyhrocení situace, vzniku ghetta a dalších problémů, proto se rozhodla i za vysokou cenu koupit budovy zpět do svého majetku.„Odkup budov zpět do majetku města zklidní situaci ve městě. Nechceme, aby se v Podbořanech dělo něco podobného jako na Šluknovsku,“ připomněl zastupitel Vlastimil Heryšer, že také na severu Čech začaly problémy gradovat, když se do tamních ubytoven začali ve velkém stěhovat nepřizpůsobiví lidé z celé republiky.

Dělníci nepřišli

Podbořanská radnice přitom prodala ubytovnu VZK a jednu další budovu společnosti Rent point teprve v roce 2007. Za patnáct milionů korun. Tehdy ale firma ubytovávala v objektu hlavně zahraniční dělníky, což se ale s příchodem hospodářské krize změnilo. Dělníci nebyli, proto Rent point hledal jiné uplatnění. Rent point tak začal využívat štědrosti státu při vyplácení dávek na bydlení a do ubytovny se začali stěhovat také nepřizpůsobiví li­dé.

Společnost pak začala bojovat s radnicí, které se samozřejmě nelíbilo, kdo se do Podbořan stěhuje. Firma i vedení města se začalo vzájemně osočovat ze způsobování problémů. Situace skončila první nabídkou společnosti ke zpětnému odkupu budov. První nabídku ale podbořanští zastupitelé odmítli, společnost Rent point totiž chtěla prodávat za více peněz, než za kolik sama budovy zakoupila. Druhá nabídka už zněla na částku patnáct milionů, tedy cifru, za kterou v roce 2007 VZK a další budovu získala. Společnost ale měla ještě jednu podmínku, a to, že za pět milionů zbourá patrové domy v kasárnách. Pokud by město na tuto podmínku nepřistoupilo, zůstala by dále na Barborce ubytovna s nepřizpůsobivými.

Cena za chybu? Pět milionů

Po dlouhých debatách nakonec zastupitelé na požadavky firmy přistoupili, i když někteří se báli toho, že se tento postup stane návodem i pro jiné podnikavce. „Je to platba za chybu, kterou zastupitelstvo v minulosti prodejem udělalo. Budovy koupíme zpět, aby se z Barborky opět stala pěkná lokalita vhodná pro bydlení, aby tam byl klid. Koupí zamezíme vzniku sociálně vyloužené lokality, která by pak město a lidi na Barborce trápila hodně dlouho. Získali jsme zpět kontrolu nad lokalitou, už tam neumístíme, co nechceme,“ zhodnotil klady transakce podbořanský starosta Radek Reindl.

Podbořany tak získaly zpět ubytovnu VZK a budovu v kasárnách. Ta právě bude zdemolována, na jejím místě vzniknou stavební parcely, o které už se zajímá investor. Co ale bude dál s velkou ubytovnou VZK? „Nepotřebujeme ji. Momentálně pro ni nemáme využití, budeme ho ale hledat. Víme, že to není dobré řešení, ale v tomto případě je to řešení vzniklé špatné situace, vyřešení problému. Nechceme, aby tam napříště byla zóna pro ubytovávání. Ubytovny se báli i zájemci o výstavbu domů v kasárnách,“ dodal starosta.