Jednoho problému se v Podbořanech zbavili, druhý ale ještě zbývá vyřešit. A vůbec to nebude jednoduché. Jak dál s ubytovnou? Peněz není vůbec nazbyt, využití budovy se zatím hledá, jistě bude ještě nějaký čas prázdná.

„Problém s ubytovnou pro nás neskončil, ale přesunul se. Už to není sociální problém, který nás hodně tlačil, ale je z něj finanční. Musíme najít pro budovu další využití, které město nebude stát příliš peněz,” uvědomuje si starosta Podbořan Radek Reindl.

Město ubytovnu prakticky na nic nepotřebuje. Koupilo ji jen kvůli vyřešení napjaté situace v Podbořanech.

V diskuzích zatím převládá názor, že by ubytovna měla být přestavěna na byty. Jistého ale není nic, radnice se ještě bude zabývat i jinými možnostmi využití. Zatím ale žádné jiné varianty na stole nejsou. Budoucnost ubytovny je tak zatím ve hvězdách, definitivně rozhodnou v budoucnu zastupitelé.„Přikláníme se k variantě přestavět budovu na bytový dům. Uvažujeme zhruba o dvacítce bytů, což by nemuselo být ani tolik nákladné,” myslí si Reindl.

Startovací byty?

Někteří oponenti tvrdí, že bytů je v Podbořanech dost, že půjde o zbytečně vyhozené peníze. Radnice by ráda viděla v ubytovně startovací byty například pro mladé.

Kde vzít na přestavbu? Peníze přitom budou hrát velkou roli. Radnice totiž za klid ve městě dala dvacet milionů korun. Za patnáct milionů odkoupila od společnosti Rent point zpět dvě budovy, za dalších pět jednu z nich nechala plánovaně zbourat. Demolici prováděla také firma Rent point, byla to její podmínka při zpětném odprodeji. Druhá budova, bývalá ubytovna, je teď prázdná.

Ubytovna v Podbořanech na Barborce

• bývalá vojenská ubytovna, nachází se vedle areálu bývalých podbořanských kasáren
• v roce 2007 ji koupila firma, která v ní ubytovávala dělníky
• s jejich propouštěním a odchodem z města se do objektu nastěhovali problémoví občané
• město řešilo situaci zpětným odkupem objektu, který je nyní prázdný


Nabídka zněla „vem nebo nech být”. Vedení Podbořan nemělo, pokud se chtělo zbavit nepřizpůsobivých lidí v ubytovně, příliš na výběr.„Budova ubytovny je teď vyklizená, prázdná, ubytovaní jsou pryč. Budova je zabezpečená proti nenechavcům,” upozorňuje starosta.

Podbořanská radnice přitom prodala ubytovnu a jednu další budovu společnosti Rent point teprve v roce 2007. Za patnáct milionů korun. Tehdy firma ubytovávala v objektu hlavně zahraniční dělníky, což se ale s hospodářskou krizí změnilo.Dělníci nebyli, proto Rent point hledal jiné uplatnění. A tehdy začaly problémy. Společnost začala bohatě využívat štědrosti státu při vyplácení dávek na bydlení a do ubytovny se začali stěhovat také nepřizpůsobiví lidé.

Platba za chybu

Společnost pak začala bojovat s radnicí, které se samozřejmě nelíbilo, kdo se do Podbořan stěhuje. Firma i vedení města se začalo vzájemně osočovat ze způsobování problémů. Spor trval dlouhé měsíce, nakonec se město a firma dohodly na zpětném odkupu ubytovny. Cena za klid byla pro město ale dost vysoká - dvacet milionů. „Je to platba za chybu, kterou zastupitelstvo v minulosti prodejem udělalo. Budovy kupujeme zpět, aby se z Barborky opět stala pěkná lokalita vhodná pro bydlení, aby tam byl klid. Koupí zamezíme vzniku sociálně vyloužené lokality, která by pak město trápila hodně dlouho,” dodal starosta.

Drobné krádeže, vykradené zahrádky, prádlo mizející ze sušáků, obavy o bezpečí, výtržnosti, rychle a strmě vzrůstající kriminalita v celém městě. Takové problémy trápily v minulých měsících lidi v okolí ubytovny, poté, co se tam začali stěhovat nepřizpůsobiví. „Určitě jsme rádi, že tu ubytovna konečně nebude. Snad už bude klid. Bydlíme tam, ubytovnu máme dvacet metrů od baráku, a situace tam byla hodně špatná,“ vítají rozhodnutí podbořanských městských poslanců lidé.