Ubytovny pro sociálně slabé, benzínové pumpy podél silnice I/27 Most - Plzeň nebo vodní elektrárny na řece Ohři - to jsou stavby, jejichž vzniku chce město Žatec v budoucnu na svém území zamezit. Pomoci tomu má tzv. stavební uzávěra. Rada města uložila odboru rozvoje a majetku města žatecké radnice zahájit přípravné práce na pořízení takového opatření v územním plánu.

Opatřením chce mít město možnost, jak se bránit zřizování ubytoven pro sociálně slabé. Ty většinou doprovázejí negativní jevy a problémy, které vyvolávají odpor v okolí bydlících obyvatel. „Město chce mít páky, jak se bránit vzniku ubytoven," potvrdila starostka Zdeňka Hamousová. Podle ní je ve městě dostatek volných běžných bytů, takže pro vznik dalších problematických ubytoven není v podstatě důvod.

Starostka: čerpacích stanic je už dost

Plánovaná stavební uzávěra se má v Žatci týkat také benzínových stanic podél plzeňské silnice. „Podle našeho názoru je jich tam už dost," řekla starostka Zdeňka Hamousová. V současné době se v Žatci nacházejí podél plzeňské stanice tři pumpy.

Uzávěra má také zamezit výstavbě malých vodních elektráren na řece Ohři v Žatci. Jediným místem, kde by mohly vzniknout, je jez. „V jeho okolí město vybudovalo cyklostezku, teď se pracuje na revitalizaci opačného břehu řeky. Vznikne tam sportovní a odpočinková zóna a vodní elektrárna do toho moc nezapadá," vysvětlila starostka.

Nicméně dodala, že by v budoucnu u jezu mohla elektrárna přece jen vzniknout. A to v režii města, do jehož rozpočtu by pak plynul zisk z vyrobené elektřiny. „Městu stále rostou mandatorní výdaje, takže hledáme způsoby, jak zvýšit příjmy do jeho rozpočtu. V dlouhodobém výhledu se občas vodní elektrárna ve vlastnictví města objevuje," vyplynulo z jejích slov.