Když se řekne Střední odborná škola Podbořany, vybaví se automaticky Ladislav Grössl. Muž, který na škole v roce 1969 začínal jako mistr odborného výcviku, získal letos, už jako ředitel, medaili od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Ocenění si Ladislav Grössl převzal v minulých dnech. Ministerstvo mu udělilo medaili druhého stupně za dlouhodobou a vysoce kvalitní pedagogickou činnost v oblasti odborného vzdělávání. „V kraji jsme toto ocenění dostali dva, v celé republice 49 pedagogů. Moc si toho vážím,“ usmívá se ředitel podbořanské odborné školy a vypráví přitom, jak na škole začínal.

„Vlastně jen jediný rok jsem dělal jinde než tady. Na školu jsem nastoupil v roce 1969 jako mistr odborného výcviku. Po třech letech jsem začal i učit,“ prozradil Deníku s tím, že tehdy byly na škole jen tři třídy.

Učil přes pět tisíc studentů a učňů

V současnosti je jich třicet, děti si mohou vybírat z devatenácti učebních i studijních oborů. Škola se zapojuje i do projektů spolupráce se zahraničními partnery. „Chtěl jsem učit, proto jsem se při práci začal dovzdělávat. Nejdříve jsem si dodělal pedagogické vzdělání, v roce 1978 jsem začal studovat i Univerzitu Karlovu a získal doktorát,“ vzpomíná muž, jež svojí školu chce pořád posouvat dál.

V roce 1979 se začal Ladislav Grössl podílet i na vedení školy, stal se zástupcem ředitete, už v roce 1983 pak jejím ředitelem. Školu vede rád dodnes. Nedávno počítal, kolika studentům a učňům se už snažil dostat vědomosti do hlavy. „Když jsme měli před dvěma lety šedesáté výročí založení školy, bylo to kolem pěti tisíc. Dnes to už tedy bude dost přes pětitisícovku,“ vyslovil podbořanský pedagog téměř neuvěřitelné číslo.

Škola nabízí obory ve třech směrech. Zemědělství, strojírenství a obchod a služby. Ředitel je pyšný na to, že i v době, kdy počet dětí, které se chtějí vyučit řemeslu, neustále klesá, má škola plno. „Opět to vypadá, že budeme mít stoprocentně naplněno. Jsme za to rádi, je to pro nás svým způsobem ocenění, snad svou práci děláme dobře,“ míní Ladislav Grössl.