Jaroslav Vávra ze Žatce nastoupil jako učitel v roce 1955 a skončil v roce 2006, kdy odešel do důchodu.

Mezi muži kantory je obdivuhodnou výjimkou – ve školství vydržel přes padesát let a nikdy profesi nezměnil. „Nějaké nabídky jsem měl, ale nikdy mě nenapadlo odejít. I když jsem měl vždy nižší mzdu než všichni moji známí, i když jsem zažil ve školství i těžké chvíle, nelituji. Nechtěl jsem odejít. Bylo mi mezi dětmi a kolegy učiteli dobře,“ řekl našemu deníku Jaroslav Vávra.

Pochází ze Žatce, ale jako učitel nastoupil ve vesnických školách v tehdejším okrese Bílina. Nejprve učil v Břežánkách a poté ve Světci. „Tehdy si mladí kantoři nemohli vybírat, ve které škole chtějí pracovat, ale nastupovali tam, kde je potřeboval stát, na takzvané umístěnky. Takže jsem ze Žatce cestoval vždy v pondělí do Břežánek a tam bydlel ve škole v kabinetu,“ vzpomíná učitel.

Na Žatecko byl po své žádosti přeložen až po čtyřech letech – v roce 1959 nastoupil do školy v Nečemicích. Od roku 1960 pak už učil na různých školách přímo v Žatci. Na základních školách, gymnáziu i zemědělce. „Na Komenského aleji jsem učil společně se Zdeňkem Svěrákem,“ vzpomíná.

Pro dráhu učitele se rozhodl spontánně na střední škole; doporučili mu to jeho tehdejší kantoři. Z jeho rodičů nikdo učitelem nebyl. „Můj nástupní plat činil 700 korun měsíčně,“ vzpomíná kantor ve výslužbě, který má školu na Jihu, kde předloni končil svou učitelskou dráhu, stále rád a dodnes do ní chodí na obědy. Letos v červnu mu bude 72 let.

Žen bývá přes dvacet, mužů i méně než pět

V českých školách citelně scházejí učitelé. Muži si ke svému pracovnímu uplatnění vybírají jiné profese a péči o mládež, její výchovu a vzdělávání – možná podobně jako doma se svými dětmi – přenechávají spíše ženám. Okres Louny není výjimkou.

Například v ZŠ Přemyslovců v Lounech působí jeden ředitel muž, další dva kantoři muži, a zbytek pedagogického sboru doplňuje 22 žen. V ZŠ 28. října v Lounech je to podobné – o děti se stará 23 učitelek a jen tři kantoři muži.

Na ZŠ Petra Bezruče v Žatci působí pět učitelů a 21 učitelek. Ředitelka školy je rovněž žena. Podíl mužů mírně stoupá ve středním školství. Například na Gymnáziu v Žatci je ve sboru 8 učitelů a 21 učitelek.

Muži pedagogové odcházeli ze škol nebo do nich po studiu vůbec nenastupovali kvůli nižším platům. Mzdy učitelů v ČR však v posledních letech stouply na přijatelnou úroveň, ale mužů ve školách přesto příliš nepřibylo.