Za deset měsíců si mohou polepšit i o pět tisíc korun. Stačí se jen dobře učit, nechodit za školu a nenechat si napařit dvojku z chování. Mladí, kteří se po základní škole rozhodnou pro řemeslo, mají i nadále šanci pravidelně dostávat stipendium. Ústecký kraj tak chce do řemeslnických oborů nalákat více studentů. A to se mu zatím daří. Počet žáků v prvních ročnících podporovaných učňovských oborů letos vzrostl o 26 procent.

Motivační program pro žáky vybraných oborů funguje už šest let. „Týká se oborů čalouník, instalatér, malíř, tesař, řezník-uzenář, strojní mechanik, zedník a aplikovaná chemie. Před třemi roky k nim přibyl i obráběč kovů, elektrikář a elektromechanik," vyjmenoval hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Peníze motivují

Za pololetí mohou učni získat až 2 500 tisíce korun. Ti, kteří studují s vyznamenáním, mají nárok na speciální příspěvek. V prvním ročníku se mohou těšit na 1 500 korun, ve druhém na 2 500 korun, ve třetím a čtvrtém je kraj odmění dokonce pěti tisíci. „Takové částky by mohly oslovit hlavně studenty ze sociálně slabších rodin," myslí si Bubeníček.

Zájemce o učňovské obory vidina lehce vydělaných peněz velmi láká. Ne všichni však na ně kvůli špatnému prospěchu dosáhnou. „Počet učňů s vyznamenáním bývá na konci školního roku minimální," řekl Miloš Holopírek, zástupce ředitelky Střední odborné školy energetické a stavební v Chomutově. Učňovské obory tam navštěvuje 350 žáků. Zájem o ně byl prý letos stejný jako loni. „Byli bychom ale rádi, kdyby byl větší. Máme totiž vyšší kapacitu, mohli bychom otevřít ještě jednu třídu," dodal Holopírek.

Jiné školy ovšem zvýšený zájem mladých o řemeslo potvrzují. Na Střední škole stavební a technické v Ústí nad Labem se strojním mechanikem chce vyučit o 20 zájemců víc než před pěti lety, počet instalatérů tam oproti loňsku narostl asi o 12 žáků. „Rodiče vidí, že řemeslo má budoucnost. Kromě kraje spolupracujeme i se zaměstnavateli, kteří mají o nové řemeslníky velký zájem," konstatoval ředitel školy Vítězslav Štefl.

Zájem je o zedníky a elektrikáře

Právě zaměstnavatelům chce Ústecký kraj udělováním stipendií vyjít vstříc. Stěžují si totiž na nedostatek kvalifikovaných řemeslníků. V současnosti jsou napříč všemi okresy žádaní především zedníci, elektrikáři, elektromechanici, obráběči, svářeči, tesaři a strojní mechanici. „Někde je poptávka ve výši desítek, jinde jen jednotek. Nejvíce volných míst pro zedníky, celkem 34, evidujeme na Lounsku, kde je i poptávka po 53 svářečích a 60 strojních mechanicích. Dvacet elektrikářů má šanci dostat práci na Litoměřicku a Teplicku," řekl krajský analytik úřadu práce Michal Tuček.

Lidé o tato místa podle něj sice mají zájem, ten ale nedostačuje. Problémem jsou většinou nízké mzdy i kvalifikace. „Zejména pro uchazeče s praxí jsou nabízené mzdy demotivující. Lidé se zájmem o nabízené pozice ovšem často nesplňují požadavky zaměstnavatelů," doplnil Tuček.

Seznam podporovaných učňovských oborů vzešel z debaty kraje, hospodářské komory a zaměstnavatelů. Mnoho z firem, které se usadily v průmyslové zóně Triangle na Žatecku, poukazovalo na problémy s hledáním kvalifikované pracovní síly. „Pokud někdo přijde s oprávněným požadavkem, můžeme seznam od příštího školního roku rozšířit o další obory," naznačil hejtman. Na stipendia Ústecký kraj v příštím roce rozdělí šest milionů korun.