Petice, v jejímž textu podepsaní lidé od letošního dubna protestovali proti umisťování kolotočů a dalších hlučných pouťových atrakcí na náměstí 5. května v Žatci, v červenci skončila.

Její iniciátor Pavel Čeloud veřejně poděkoval všem lidem, kteří se nebáli do ní zapojit, starosta Žatce Erich Knoblauch v oficiální odpovědi uvedl, že zatížení lidí hlukem při dočesné je pouze krátkodobé a nenese pro nikoho žádná zdravotní rizika.

V pozadí petice ovšem stojí jiný nevyřešený spor, který Pavel Čeloud s představiteli města vede – spolu s dalšími obyvateli chce dosáhnout rekonstrukce Horovy ulice, kde má dům, avšak město zatím dlouhá léta na opakované žádosti odpovídalo, že na opravu nemá peníze.

„Petici nakonec podepsalo 24 lidí. Není to mnoho, ale všem patří mé poděkování za zájem o veřejné dění a za odvahu veřejně vyslovit svůj nesouhlas s věcmi, které se jim v Žatci nelíbí,“ uvedl včera na dotaz Deníku Pavel Čeloud. Pod petici připojili svůj podpis například i někteří strážníci městské policie, která sídlí v uvedené lokalitě.

„Již více než dvacet let se obyvatelé ulice Josefa Hory marně snaží, aby měli u svých domů důstojnou ulici s chodníky a vydlážděným pevným povrchem. Peticí jsme chtěli vyburcovat vedení radnice, aby v historickém jádru městské památkové rezervace, kam chce město lákat turisty, vybudovalo odpovídající ulici místo současného prašného a blátivého povrchu. Současně jsme chtěli upozornit i na to, že kolotoče a lochnesky nepatří pod okna historických domů, ale na louky, hřiště a jiné volné plochy,“ upřesnil Pavel Čeloud. Samotný text petice pro občany se ovšem týkal pouze kolotočů, o opravě Horovy ulice se nezmiňoval. O opravu žádal Pavel Čeloud a další lidé opakovaně formou písemných žádostí adresovaných radnici nebo pomocí ústních vystoupení na schůzích zastupitelstva.

Starosta Žatce Erich Knoblauch uvedl, že text nesplňuje formální požadavky, aby byl posuzován jako petice, ale rada města se jím přesto zabývala. „Názor občanů na dění ve městě nám samozřejmě není lhostejný, a tak jsme se obsahem podání zabývali,“ sdělil starosta. Odpověď však byla zamítavá.

Sdělení starosty Žatce Ericha Knoblaucha

Kompletní odpověď čtěte zde.

Malá zátěž

„Dočesná se koná jen jednou ročně, zatížení občanů je pouze krátkodobé a nepřináší rizika poškození zdraví. Dočesná má dlouholetou tradici, pořádá ji město, pouťové atrakce jsou umisťovány na veřejná prostranství a vyhledávány mnoha lidmi. Pozitiva, která Dočesná městu přináší, určitě převáží nad jejími případnými krátkodobými negativními dopady,“ míní starosta.

A co bude s ulicí Josefa Hory? Dočkají se nespokojení lidé její opravy? Město už po jarních protestech rozhodlo, že nechá připravit projekt ke stavbě, který by určil i to, kolik celá případná rekonstrukce bude stát peněz. To ale ještě vůbec neznamená, že oprava prašné ulice skutečně začne.

Definitivní rozhodnutí musí vydat zastupitelstvo města a to se bude rozhodovat právě podle výše ceny, odhadnuté odborníkem.

Kdy? Neví se

„Projekt by měl být hotov až na konci letošního roku. Bude to po volbách a rozhodovat o něm tedy bude nové zastupitelstvo. Jak to všechno dopadne, to nikdo neví. Za sebe však mohu slíbit, že v rámci svých možností se budu dále snažit, aby ulice Josefa Hory měla důstojnou komunikaci hodnou jádra městské památkové rezervace,“ dodal pro Žatecký a lounský deník Pavel Čeloud.

ŽATECKÝ A LOUNSKÝ DENÍK JE NA FACEBOOKU! STAŇTE SE FANOUŠKEM!