Několik let trvající dohadování, zda rekonstruovat ulici Kpt. Nálepky, lokalitu na dohled od náměstí, definitivně skončilo. Oprava dostala zelenou. Podbořanští zastupitelé, poté co se v anketě vyjádřili pro i lidé bydlící v lokalitě, drtivou většinou podpořili revitalizaci a potvrdili svůj dřívější souhlas. Vzniknou nová parkovací místa, upraveno bude hřiště, nové budou chodníky, upravena bude také zeleň.

„Zastupitelé potvrdili spuštění akce. Máme platné stavební povolení, rekonstrukce bude započata v létě, spíše koncem léta, hotovo pak bude určitě do zimy," přednesl definitivní verdikt Radek Reindl, starosta Podbořan.

A proč podbořanští zastupitelé projekt znovu potvrzovali, když ho už jednou schválili v rozpočtu města? Důvodem jsou několik let trvající problémy se spuštěním akce a protesty některých lidí.

„Několikrát jsme veřejně slíbili, že definitivně o spuštění opravy ulice Kpt. Nálepky rozhodnou zastupitelé. Slib jsme dodrželi. Kolem akce byly některé problémy, mezi lidmi bylo hodně dezinformací a nepravdivých tvrzení, a tak jsme chtěli, aby zastupitelé jasně řekli, že si rekonstrukci opravdu přejí," zdůvodnil neobvyklý krok podbořanský starosta.

Zastupitelé nakonec rekonstrukci, stejně jako poprvé při schvalování rozpočtu, podpořili jednoznačně. Šestnáct jich hlasovalo pro, jeden proti a dva se zdrželi.

O revitalizaci ulice Kpt. Nálepky se v Podbořanech intenzivně mluví už od roku 2009. Plánovaná obnova ulice v centru města budí už dlouhá léta vášně, radnice obdržela několik petic, které žádaly rekonstrukci, ale také několik, které ji odmítaly. Realizace byla kvůli nejasnostem v minulých letech pozastavena.

Čtěte také: Definitivní zelenou obnově ulice Kpt. Nálepky mají dát zastupitelé

V minulosti se totiž kolem akce hodně událo, padala různá nařčení z ovlivňování lidí, z falšování, obě strany tvrdily, že ta druhá lže. Část lidí je navíc stále proti rekonstrukci. Aby radnice definitivně skončila několik let trvající spory, zda revitalizaci lidé chtějí nebo ne, uspořádala anketu v lokalitě. V té se lidé vyslovili celkem jasně pro rekonstrukci ulice Kpt. Nálepky. Pro opravu bylo 101 hlasů (64 %), proti 57 hlasů (36 %). Odesláno bylo celkem 206 anketních lístků, zpět se jich vrátilo 158.

„Ta lokalita si revitalizaci zaslouží, je jednou z posledních v Podbořanech, která neprošla obnovou. Bohužel ji ale někteří lidé neustálými stížnostmi, často i nesmyslnými, zdržovali. Lidé se v anketě jasně vyjádřili pro opravu," říká starosta Radek Reindl.

S výsledky ankety a s revitalizací souhlasí i Monika Balková z Podbořan, která v lokalitě bydlí. Patří k většině, která hlasovala pro. „Určitě jsem pro opravu, už aby to bylo. Máme malé dítě, nemá si pořádně kde hrát, už se těšíme na nové dětské hřiště. Chodníky už jsou hodně rozbité, celá ulice už opravu potřebuje, rekonstrukci stoprocentně vítáme," řekla Deníku.

Problémy v minulosti v ulici Kpt. Nálepky ale byly také se stavebním povolením. Nezvykle dlouho trvalo, než ho město získalo, dohadovalo se s některými odpůrci rekonstrukce. Kvůli formálním nedostatkům bylo dokonce jednou zrušeno, nyní už ale radnice dodala všechny dokumenty a vyjádření v pořádku a může se začít stavět.

Zastánci versus odpůrci

Kritici obnovy tvrdili, že nebude bezpečná, že nejsou dodržovány normy, že chybí chodníky. Vadila jim také parkovací místa blízko u domů či dětské hřiště. „Město nepostupovalo správně, v projektu bylo mnoho chyb. Jednou bylo stavební povolení zrušeno. Naše připomínky a návrhy nikdo nechtěl slyšet, nikdo se s námi nebavil," říkal jeden z kritiků rekonstrukce Josef Henlín.

Vedení města nesouhlasí, od začátku se proti nařčením ohrazuje. Vše je prý v pořádku, včetně bezpečnostních norem. „Vše jsme několikrát prověřovali a proměřovali, všechna nařčení a stížnosti a vše je v pořádku. Kladně se vyjádřili také hygienici, hasiči a další dotčené orgány, také podle nich je připravovaná rekonstrukce v pořádku a bezpečná," uvedl už dříve Martin Gutzer, tajemník podbořanské radnice.

Radnice v minulosti uspořádala tři veřejná projednávání akce, přesto část veřejnosti, která je proti, tvrdila, že jejich návrhy nikdo neposlouchá, že se je vedení města snažilo obejít. „Všechny normy jsou dodrženy, vše bylo mnohokrát prověřeno. Chodníky jsou tam, kde mají být. Jinak by to příslušné orgány ani nepovolily," ujišťuje také podbořanský starosta.

„Uspořádali jsme také několik veřejných slyšení, kde mohli lidé říct, co a kde chtějí umístit. Aby se to lidem co nejvíce líbilo. Projekty jsme několikrát přepracovávali, doplňovali, podle toho, co stěžovatelé požadovali, chtěli jsme jim vyjít vstříc, ale bohužel si vždy účelově vymysleli něco dalšího," uvedl už před časem Radek Reindl. Také proto se podle něj prý realizace tak dlouho odkládala.

V rámci rekonstrukce má vzniknout zhruba padesát parkovacích míst. Revitalizací má projít také zeleň, nové mají být chodníky, doplněn má být mobiliář.

„Parkovací místa v centru jsou potřebná, lidé o ně prosili. Opraveny budou také chodníky, upravena zeleň, celá lokalita se hodně zvedne. Nikdy se nezavděčíme všem, část lidí rekonstrukci chce, další, o hodně menší část, ne. Musíme se ale snažit vyhovět většině a ta se i v anketě vyslovila poměrně výraznou většinou pro opravu ulice Kpt. Nálepky," dodal tajemník podbořanské radnice Martin Gutzer.