Přesvědčit o nutnosti pokračování průzkumů přijeli v pátek 4. dubna obyvatele Blatna a Lubence lidé ze Správy úložišť jaderného odpadu (SÚRAO).

Slíbili, že nic nebudou dělat bez souhlasu obcí, navrhují také finanční kompenzace.

Lidé přesto mají obavy, hlubinného úložiště vyhořelého radioaktivního paliva se bojí. Velmi živá debata se rozpoutala mezi občany a vedením SÚRAO. V sále bylo přítomno několik desítek lidí. Nejčastějším dotazem byla otázka bezpečnosti případného úložiště. Lidé se jaderné energie bojí.

„Všechno je několikrát jištěno. Nemůže se nic stát, je to prověřováno na tisíce let. Je to naprosto bezpečné,“ přesvědčoval veřejnost Jiří Slovák, vedoucí průzkumných prací. Častá byla také obava, že pozemky a nemovitosti lidí budou znehodnoceny. „Vždyť tu nikdo nebude chtít bydlet. Je to rekreační oblast, nikdo k nám nepůjde. Všichni se odsud budou stěhovat pryč, nikdo nebude chtít bydlet u úložiště,“ vykřikovali účastníci debaty.

SÚRAO to odmítá. „Nikde se to zatím nepotvrdilo. I tam, kde jsou dočasná úložiště, i u jaderných elektráren, běží život dál,“ řekl Vítězslav Duda, ředitel SÚRAO.

Objevily se i hlasy pro

Objevily se také ale hlasy pro. „Bude lepší, když to tu bude. Dostaneme peníze, obnovíme školu, zvelebíme obec,“ přidala svůj názor jedna z obyvatelek Blatna. Lokalita v okolí Blatna a Lubence je jednou z šesti v České republice, kterou SÚRAO vytipovalo jako vhodnou pro stavbu úložiště. Průzkumnými pracemi, které byly už jednou, v roce 2004, kvůli nespokojenosti lidí zastaveny, chce vyloučit nevhodné lokality a vybrat tu nejlepší.

Nikdo zatím neví, kde bude úložiště stát. „Chceme zatím o lokalitách hlavně získávat informace. Nechceme to ale dělat tajně, chceme všude získat souhlas občanů. Bez toho nebudeme nic dělat,“ slíbil na jednání s občany Vítězslav Duda.

Za informace nabízejí až dva miliony ročně

Jednání mělo právě občany přesvědčit, že souhlas s průzkumy neznamená souhlas s úložištěm. SÚRAO také nově slíbilo za souhlas s průzkumy finanční kompenzace pro obce. „Jednáme o tom, pokud obec bude souhlasit s průzkumy, měla by dostat určité finanční kompenzace,“ přiznal s tím, že se hovoří o dvou milionech korun ročně.

Zatímco Lubenec už souhlas s průzkumy, za jasně daných podmínek, dal, v Blatně ještě váhají. Tamní zastupitelé se proto rozhodli uspořádat anketu, která jim má napomoci v rozhodování. Její výsledek však nebude pro ně závazný. Průzkumné práce, pokud se je podaří odsouhlasit, mají začít opět v roce 2011. Mají trvat asi šest let, samotné úložiště by mělo začít fungovat v roce 2065.