Zatčen, odveden v poutech, dokumenty o údajném ovlivňování zakázek zajištěny. A pak? Prozatím nic. Složitý případ se dál vyšetřuje a prověřuje. Už více než dva roky.

V srpnu 2014 odvedli kriminalisté kvůli podezření z ovlivňování zakázek úředníka žatecké radnice M. R. přímo z kanceláře. Ani po dvou letech ale stále není v jeho případu jasno. Vyšetřování se protahuje, je zdlouhavé. Zatím nebyl nikdo obviněn, ani nebyl případ odložen. Dále se prošetřuje. A kdy se rozhodne? Podle informací Deníku snad v příštím měsíci. „Meritorní rozhodnutí lze očekávat v září, teprve poté se bude možno k věci podrobněji vyjádřit," odpověděla na dotaz Deníku státní zástupkyně Radka Pavlišová, která kauzu dozoruje.

Kritika na zdlouhavost vyšetřování

Kolem případu se už ale ozývají kritické hlasy, že prošetřování je příliš zdlouhavé. Že dva roky je už dost dlouhá doba. Uvádějí, že pokud už někdo je odveden v poutech přímo z kanceláře, mělo by obvinění přijít pokud možno co nejrychleji a ne až po letech. Spekuluje se, zda je dost důkazů.

Státní zástupci ale podobné spekulace a informace odmítají. Podle žalobců je případ žateckého úředníka M. R., který je podezřelý z manipulací s některými veřejnými soutěžemi na investice města, hodně komplikovaný. Obvinění může přijít později, u podobných kauz to není úplně výjimečné.

Když Deník mluvil o případu se státním zastupitelstvím před půl rokem, stále se například ještě čekalo na závěry některých znaleckých posudků.

O jaké soutěže jde? Zatím se neví

Vyšetřování na radnici v Žatci odstartovalo v roce 2014, podezření bylo na manipulaci s některými výběrovými řízeními a na ovlivňování výsledků některých veřejných soutěží. Kterých? Oficiálně to zatím nikdo neřekl, ani nepotvrdil. Mělo jich být ale prý několik. Policie, státní zástupci, ani vedení města ale nechtějí prozatím prozradit, kvůli pokračujícímu vyšetřování, které konkrétní zakázky měly být „pod dohledem" úředníka.

Muž pracoval několik měsíců na odboru rozvoje města a některé investice a soutěže měl na starosti. Podle informací Deníku mělo jít o menší zakázky v řádech několika jednotek milionů korun. Tedy o investice, které nejsou, na rozdíl od obřích akcí, pod tak velkým dohledem. Podle neoficiálních informací by se mohlo jednat například o zakázku na některou z etap regenerace břehů řeky Ohře v Žatci, ve městě vznikala před lety odpočinková zóna v lokalitě. Prověřovány jsou údajně také opravy některých komunikací.

Zadání ve prospěch

A jak měl muž pravidla obcházet? Podle informací Deníku měl údajně bývalý úředník upravovat zadávací dokumentaci v něčí prospěch, měla se lišit od té schválené.

Deník kontaktoval také podezřelého bývalého úředníka a chtěl mu dát prostor k vyjádření. Dosud ale ke kauze nepromluvil, ani bezprostředně po zatčení, neodpověděl na dotazy ale ani později.

Policisté si před dvěma lety přišli pro muže přímo do jeho kanceláře. Po dalších úkonech a zajištění důkazů byl propuštěn na svobodu a dosud tedy nebyl obviněn ani on, ani nikdo jiný. Žalobci nechtějí, s ohledem na pokračující šetření, komentovat, zda je v případu prověřován i někdo jiný, například ze stavebních firem. Je to ale pravděpodobné. „Ve věci je prověřována celá řada okolností, samozřejmě jsou mimo jiné prošetřovány osobní či podnikatelské vazby," připustil už dříve státní zástupce Radim Dragoun.

Podezření je v kauze na spáchání přečinu sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, za který hrozí až deset let za mřížemi. Právní kvalifikace se ale ještě může měnit.

Úředník byl na úřadu několik měsíců

Žalobci od začátku vyšetřování opakují, že případ je složitý na dokazování, proto je údajně také potřeba více času k vyhodnocení dokumentů, kterých bylo zajištěno velké množství. U složitějších kauz hospodářské kriminality navíc není ničím úplně výjimečným, i když za to bývají orgány činné v trestním řízení kritizovány, pozdější sdělení obvinění. Je ale také stále možné, že případ bude odložen a nikdo nebude obviněn. „Že prověřování trvá delší dobu nás samozřejmě také trápí, ale urychlit jej nemůžeme. Každé řízení má své náležitosti a lhůty. Věřte, že případu věnujeme veškerou pozornost. Obecně v komplikovaných případech hospodářské kriminality jsou šetření zdlouhavá, jedná se o složité posouzení ekonomických věcí, nutné je zpracování různých odborných posudků, případné doplňování posudků, na všechno jsou lhůty," zdůvodnil už dříve šéf lounských státních zástupců Radim Dragoun.

Bývalý úředník M. R., který z funkce odešel hned po zatčení, působil na úřadě několik měsíců. Pracoval na odboru rozvoje města a staral se o některé investice a výběrová řízení. Podle webových stránek města měl v kompetenci dopravní stavby a veřejnou zeleň.