Policejní razie v Úřadu regionální rady v Ústí nad Labem, která rozděluje miliardy z evropského Regionálního operačního programu Severozápad, se dotkla také sportoviště na žateckém koupališti.

Tamní radnice chce na výstavbu sportovního areálu získat peníze právě z tohoto zdroje, kvůli zásahu vyšetřovatelů se dozví, zda peníze dostane či ne, později.

Město Žatec chce peníze získat v rámci výzvy Budování a rozvoj atraktivit a infrastruktury ČR. Termín podání žádostí a tím i rozhodnutí o dotacích se pravděpodobně posune. „S ohledem na vzniklou situaci na Úřadě Regionální rady a technické odstávky informačního systému jsem se rozhodl do programu pondělního zasedání Výboru regionální rady zařadit bod, týkající se prodloužení výzvy na podání projektů o jeden měsíc. Stávající termín je 31. března. Pro všechny uchazeče bude lepší, když se termín o jeden měsíc posune,“ uvedl Jiří Šulc, předseda Regionální rady.

Policisté z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu šetří na úřadě přijímání úplatku, stíhají sedm lidí.

Vyhodnocení žádostí o dotace probíhá zpravidla během tří měsíců od termínu pro podání žádostí, město se tak dozví, zda peníze dostane, až v polovině letošního roku.


Projekt na výstavbu sportoviště na žateckém koupališti počítá se dvěma víceúčelovými hřišti na volejbal, tenis, nohejbal a další sporty a hřištěm na hokejbal s mantinely. V areálu má být i hřiště na minigolf, kolem má vést in–line dráha o délce zhruba půl kilometru.

Nová sportoviště na koupališti mají podle projektu stát 16 milionů korun, původně se předpokládalo 12 milionů. „Vyšší cena vznikla po dopracování kompletní projektové dokumentace obsahující detailní architektonické a stavebně technické řešení celého areálu a inženýrských sítí. Částka může být v případě úspěšného přiznání dotace ještě snížena nabídkami firem z výběrového řízení na zhotovitele,“ sdělil Jan Novotný, místostarosta Žatce.

Ve vazbě skončil i šéf Rady Kušnierz


Ústí nad Labem – Policie stíhá sedm osob, mezi nimi i ředitele Rady regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem Petra Kušnierze. Takové je rozuzlení aféry kolem Rady, do jejíhož sídla v Ústí vtrhli v úterý policisté z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Tři lidé jsou obviněni z podplácení, čtyři z přijetí úplatku, z toho jedna měla přijmout úplatek jako úřední osoba. Jeden člověk je také vyšetřován pro vydírání.

Pět podezřelých ve čtvrtek 24. března skončilo ve vazbě, mezi nimi i ředitel úřadu Petr Kušnierz. „Trestné činy souvisí s výběrem projektů a následným čerpáním dotací z rozpočtových prostředků Regionální rady regionu Soudržnosti Severozápad,“ uvedla mluvčí Krajského zastupitelství v Ústí Lenka Bradáčová, která upřesnila, že obvinění nesouvisí s integrovaným plánem rozvoje v Ústí ani s nákupem přístrojů pro Krajskou zdravotní. Ačkoliv Bradáčová odmítla říci jakákoliv jména, dnes už je jasné, že úřední osoba, která měla přijmout úplatek, je ředitel Rady Petr Kušnierz. Ten nepřišel ve středu ani ve čtvrtek do práce.

„Jediný, kdo nepřišel do práce, byl pan ředitel, ačkoli měl. Nemůžeme se mu dovolat,“ uvedla mluvčí regionální rady Marcela Klíchová. Kušnierz nebere mobil a nereaguje ani na SMS dotazy. Šéfa úřadu Kušnierze policie kvůli podezřelé správě svěřeného majetku třikrát stíhala a dvakrát byl před soudem, ten ho ale vždy osvobodil. V roce 2009 Kušnierz působil jako ekonomický náměstek tehdejšího ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) a poté Jakuba Šebesty. Ten ho ale kvůli nekompetentním rozhodnutím odvolal.

Podle policejního důstojníka, který si nepřál být jmenován a nepodílí se na vyšetřování, má prý ÚOOZ k případu „bílých límečků“ dostatek podkladů, včetně odposlechů a sledování osob.

Policisté z UHOS ukončili dvoudenní razii v ústeckém sídle a úvodní výslechy. Trestní stíhání 7 osob státní zástupce završil podáním návrhu na vazbu. Podle Lenky Bradáčové státní zástupce navrhl vzetí do vazby u pěti ze sedmi obviněných. „Důvodem je, aby obvinění nemohli působit na dosud nevyslechnuté svědky. Tím by mohli na svobodě mařit objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání. Dále je na místě obava, že by mohli ve své trestné činnosti nadále pokračovat,“ dodala Bradáčová.

Jan Tichý, soudce a mluvčí Okresního soudu v Ústí uvedl, že ve středu v 15.45 byl Okresnímu soudu v Ústí doručen návrh státního zástupce ústeckého krajského státního zastupitelství na vzetí do vazby celkem pěti osob. Pro soudkyni, která o vazbách rozhodovala, to znamenal boj s časem, protože o návrhu musel soud rozhodnout ve lhůtě 24 h. Nakonec odpoledne rozhodl souhlasil se státním zástupcem a rozhodl o vzetí do vazby u 5 obviněných. Bradáčová uvedla, že soudem nařízená prohlídka úřadu Rady regionu soudržnosti Severozápad v Ústí uskutečněná detektivy z ÚOOZ, proběhla zcela v klidu, bez problémů. Detektivové odešli z ústeckého sídla Rady ve středu ve 13.15 h. Prováděli prohlídky v kancelářích Rady non stop přes noc. Kromě kufrů a papírových pytlů s dokumenty si odnesli detektivové údajně i tři počítače a zkopírovali datové soubory z vytipovaných počítačů. Policejní zásah se projevil i poté, co detektivové opustili ústecké pracoviště Rady, na chodu této organizace.

Předseda regionální rady Jiří Šulc na webových stránkách Regionální rady Severozápad uvedl: „S ohledem na vzniklou situaci na Úřadě Regionální rady Severozápad a technické odstávky informačního systému Benefit, jsem se jako předseda rady rozhodl navíc do programu pondělního zasedání Výboru regionální rady regionu soudržnosti Severozápad zařadit bod, týkající se prodloužení právě probíhající 21. výzvy na podání projektů o jeden měsíc. Stávající termín je 31. března. Pro všechny uchazeče bude lepší, když se termín o jeden měsíc posune.“

František Roček