Září je pro zvířecí útulek v Jimlíně nejhorším obdobím hned po vánočních svátcích. Lidé tam totiž odkládají čtyřnohá živá stvoření, které si jejich děti přivezly z letních prázdnin a pak o ně ztratily zájem. Plný čtyřnohých, původně miláčků, nyní nechtěných živých tvorů, které si děti přivezly z prázdninových pobytů u kamarádů, babiček či dědečků, je útulek v Jimlíně.

S prázdninami odejde i nadšení

Zatímco o prázdninách a ještě na začátku září děti i rodiče bavilo se o takovéto psy a kočky starat, nyní, po začátku školních povinností a nástupu krátkých chladných dní, je houfně odvážejí do útulku. „Nárůst počtu přivážených psů je ohromný. Po prázdninách je jich vždycky hrozně moc, je to až neuvěřitelné,“ sdělil na dotaz Deníku Jaroslav Kubalík z jimlínského útulku.

Lidé vozí psy před začátkem školy, vlna „prázdninových“ přírůstků upadá na konci září. „Je to pět až sedm psů denně, včetně štěňat,“ pokračuje Kubalík. Další velký příliv svěřenců čekají v útulku po vánočních svátcích. „To je také každoroční trend, lidé k nám přivážejí nechtěné dárky, které jejich děti dostanou. Zjistí, že se o psa či kočku musí starat, a nevědí, co s ním. Také po Silvestru je počet nalezených psů zvýšený, to je ale dáno spíš ohňostroji, kterých se psi bojí a majitelům utečou. Ti se ale skoro vždy v pořádku dostanou zpět k majitelům,“ informoval J. Kubalík.

Kočky hlavně v květnu

Koček přichází nejvíce v květnu. „Kočky jsou v tomto období březí a lidé nevědí, co si s tím počít, a tak dávají koťata k nám,“ pokračoval. Naštěstí se pořád najdou lidé, kteří si naopak zvířata z útulku berou. „V poslední době máme docela úspěchy. Každý den od nás odchází jeden až dva svěřenci,“ říká J. Kubalík.

Do útulku v Jimlíně se v současné době sváží všechna nechtěná a nalezená zvířata z celého lounského okresu. Nyní tam čeká na nového majitele osm opuštěných koček a dvacet psů.