Pořádně naštvaní budou možná zahrádkáři z Dobroměřic a Lenešic, kteří mají své záhonky a chatičky na okraji Loun, v ulici K Velodromu. Město totiž vážně uvažuje o tom, že tam znemožní průjezd automobilů. Stejně jako to udělalo loni v souběžné ulici Dobroměřické. Bezpečněji by se naopak mohli cítit další lidé na procházkách či při sportu.

Zátarasy by se mohly objevit na straně u kynologického cvičiště. Od Loun by tak zahrádkáři mohli dál automobily k obhospodařovaným pozemkům zajíždět. „Chceme zamezit tomu, aby lidé využívali ulici K Velodromu k projíždění. Řidiči, a to zdaleka nejen zahrádkáři, nerespektují dopravní značení, tedy sníženou maximální rychlost. V ohrožení se pak ocitají všichni, kdo si tam vyjdou na procházku nebo třeba na vyjížďku na kole," vysvětlil Radovan Šabata, starosta Loun.

Pro souhlas s opatřením si vedení města půjde do blízkých obcí. „Jde o naše území, takže záměru nic nebrání. Budeme o tom ale jednat i se starosty okolních obcí, jejichž obyvatel by se opatření dotklo," ujistil R. Šabata.

Ulice K Velodromu v Lounech by už neměla být průjezdná až do Dobroměřic. U kynologického cvičiště za fotbalovým stadionem se mají objevit betonové zátarasy.

Ulice K Velodromu v Lounech by už neměla být průjezdná až do Dobroměřic. U kynologického cvičiště za fotbalovým stadionem se mají objevit betonové zátarasy.

Ulice K Velodromu vede podél řeky Ohře a je jednou ze čtyř komunikací, spojující Louny a Dobroměřice. Kromě silnice I/28 na Most je to pak ještě komunikace přes známý inundační most a jemu souběžná, již zmíněná, Dobroměřická ulice. Tam se betonové zátarasy objevily ze stejných důvodů na začátku loňského roku.

Klidová zóna s in-line okruhem

Utlumení dopravy v oblasti mezi sídly směřuje k vytvoření klidové zóny s vycházkovou trasou. Lokalita přímo navazuje na Masarykovy sady a je tak oblíbeným místem k procházkám, vyjížďkám na kolech a podobně.

Během letošního roku se počítá s propojením ulic K Velodromu a Dobroměřická, aby tak vznikl ucelený okruh, vhodný kromě jiného pro in-line bruslení. Investiční akce by si podle projektu měla vyžádat 1,7 milionu korun, které Louny hodlají uvolnit z příjmů z loterií. Propojka vznikne v těsné blízkosti cyklistického stadionu, na jeho straně bližší Dobroměřicím. Městská rada schválila v minulých dnech vyjmutí potřebných pozemků z nájmu Rolnickému družstvu Dobroměřice a firmě Zahradnictví - Agroslužby Louny, respektive C-System Trade Louny. Dohromady jde asi o 2450 metrů čtverečních.

Už na podzim roku 2013 nechala radnice položit v obou ulicích nový jemný povrch, vhodný právě pro malá kolečka bruslí. Práce si tehdy vyžádaly více než 3,5 milionu korun, přičemž jeden milion na nový povrch silnice K Velodromu věnovala společnost ČEZ.