V pátek budou po většinu dne v České republice přeháňky nebo občasný déšť a místy bouřky, uvedl ČHMÚ. Bouřky mohou být zejména v odpoledních a večerních hodinách ojediněle doprovázeny přívalovými srážkami, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupami.

V Karlovarském, Ústeckém a Plzeňském kraji platí výstraha před bouřkami od pátečních 10:00 do 18:00, v Praze, Středočeském, Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém kraji a v kraji Vysočina vydrží bouřkové nebezpečí od pátečních 13:00 až do 22:00.

PRÁZDNINY V ZOO. První prázdninový víkend v zoo pokazil lijavec. Přesto neodradil všechny její milovníky a ti dorazili, aby se podívali na broukoviště, Ferdův kvíz i  zvířata.
Déšť řadu návštěvníků zoo odradil, zahrada láká na Ferdu a brouky

Pro Moravu platí výstraha od pátečních 15:00 do sobotních 03:00 hodin. Bouřková činnost bude slábnout v Čechách během pátečního večera, na Moravě a ve Slezsku v noci na sobotu.

HROZÍ ZATOPENÍ SKLEPŮ

Přívalový déšť může ojediněle vést k rychlému odtoku vody ze svahů, hrozí také rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt a zatopení níže položených míst jako sklepů.

Na jižní Moravě trvá vysoké nebezpečí vzniku požárů. Vzhledem k očekávaným srážkám se v pátek situace může místy částečně zlepšit.

V přírodě, zejména na jižní Moravě by lidé kvůli suchu neměli rozdělávat oheň, kouřit a používat používat přenosné vařiče nebo jiné zdroje otevřeného ohně.

Projet pod hradem lze kvůli vodě jen krokem.
Přívalový déšť zatopil podjezd a sklepy. Sebevrah chtěl skočit z mostu