Velký kus omítky spadl v minulých dnech ze stropu kostela v Peruci na Lounsku. Byl tak těžký, že rozdrtil židli pro varhaníka. Štěstí, že v kostele zrovna nikdo nebyl a že se na hudební nástroj nehrálo. A jelikož hrozí zřícení dalších částí stropu, římskokatolická církev kostel pro veřejnost uzavřela.

V peruckém kostele se pravidelné konaly nedělní bohoslužby, občas i svatby. Dokdy bude uzavřený, není jasné. Na opravu chybějí peníze. „Kostel v Peruci je v poněkud neutěšeném stavu. Římskokatolická farnost Zlonice, které patří, má ve vlastnictví ještě více než dvacet dalších budov, z velké části památek. Přestože většina našich peněz končí jako spoluúčast dotací na opravy, nejsme schopni souběžně financovat opravy všude,“ sdělil administrátor farnosti Zlonice Cyril Kubánek.

HROZÍ DALŠÍ ZŘÍCENÍ

„Omítka ze stropu už padá docela dost, kostel bude proto nyní pro veřejnost uzavřen do doby, než situaci vyřešíme,“ dodal.

Kdy opravy v Peruci začnou, ale nesdělil. Podle tamních obyvatel však v případě velké časové prodlevy hrozí další zřícení stropu. „Přímo nad varhanami je další kus stropu, který hrozí pádem. Pokud se skutečně zřítí, spadne na vzácný nástroj z roku 1740 a hodně ho poškodí,“ sdělil perucký obyvatel Miroslav Blažek a častý návštěvník kostela.

Francouzský víkend v Lounech
OBRAZEM: Louny zažily Francouzský víkend. Oživil i sobotní trhy

Stav kostela, který je dlouhodobě špatný, sleduje vedení Peruce. Objekt se nachází v centru městečka, je jeho dominantou. „Upozornil jsem na aktuální stav kostela kladenský vikariát i pražské arcibiskupství. Dostal jsem informaci, že peníze na všechny kostely nejsou. Snad až skončí velké opravy v nedalekém Panenském Týnci, že by mohla přijít na řadu Peruc,“ sdělil perucký místostarosta Jan Vnouček.

„Snad už nebude pozdě. Podle mého názoru prasklin v kostele přibývá,“ dodal místostarosta Vnouček.

Své o opravách kostelů ví Marek Vilém Štěpán z římskokatolické farnosti v Liběšicích na Žatecku. Spravuje řadu objektů na Žatecku a Podbořansku, které ještě nedávno patřily k těm nejzdevastovanějším v kraji. Řadu z nich, například kostely v Hořeticích, Nečemicích nebo Libořicích, se povedlo zachránit. Nyní se pracuje na nové střeše svatostánku v Siřemi, kterému ještě donedávna hrozilo zřícení jako kostelům v Lenešicích u Loun nebo ve Vidhosticích na Podbořansku.

Ilustrační foto.
Motorkář při střetu s autem u Holedeče utrpěl vážná zranění

„Situace ohledně peněz se v poslední době zlepšila. Před pár lety byly dotace na opravy běžně 50 až 100 tisíc, dnes se podaří získat třeba i půl milionu až milion. Peněz ale stále není dost, bude trvat dlouho, než se dá vše do pořádku,“ sdělil.

Podle jeho slov církevní peníze na opravy rozhodně nestačí, bez finanční pomoci státu, kraje a někdy i obcí se neobejdou. „Letos jsme se setkali s paradoxem, že ačkoli bychom na některé opravy peníze měli, tak nejsou firmy, které by je provedly. Mají tolik zakázek, že kapacitně nestačí,“ podotkl liběšický farář.