Na čtyři tisíce lidí v současné době pracuje v průmyslové zóně Triangle u Žatce na hranici okresů Louny, Chomutov a Most. Tento počet neustále roste, za posledních sedm let se zpětinásobil. A růst má dál, po roce 2020 bude podle nynějších předpokladů dojíždět za prací zhruba šest tisíc lidí.

Jednou ze společností, která aktuálně nabírá zaměstnance, je korejská společnost Nexen. Ta v zóně staví obří továrnu na výrobu pneumatik, jde o největší zahraniční investici v Ústeckém kraji.

Aktuálně má přes 200 pracovníků. Do konce roku 2018 plánuje Nexen zaměstnat v závodě v Triangle kolem 500 lidí. Další pak v následujících letech. Zájem o práci v Nexenu lidé ze Žatecka, Lounska, Mostecka a Chomutovka mají. „Společnost Nexen se aktivně věnuje náborovým akcím a jsme potěšení vysokým počtem zájemců, kteří se nám hlásí. Jen v průběhu jara se nám podařilo z lokalit kolem Žatce a dalších měst získat okolo 900 životopisů,“ sdělila personální manažerka společnosti Linda Kostrůnková.

Dokončené kanceláře a ubytovny v Triangle City. Chystá se tu i kuchyně s jídelnou.
Ubytovna v zóně Triangle už je kompletně hotová

S dokončením první fáze výstavby a začátkem testování technologií a výrobních linek počítá Nexen v průběhu letošního září. „K zahájení sériové výroby dojde na přelomu roku,“ uvedla Kostrůnková.

V zóně Triangle se staví i jinde. Aktuálně tam má své továrny dvanáct společností. Do areálu investuje také jeho vlastník, Ústecký kraj, který postupně zlepšuje jeho vybavení. Nedávno dokončil ubytovnu. „V oploceném areálu s přítomností ostrahy i kamerového systému je nyní dohromady osm samostatně stojících objektů se 128 pokoji kompletně vybavených mobiliářem, vlastním sociálním zařízením, společenskými místnostmi, společnými kuchyňkami a sprchami. Posledním objektem, na jehož dokončení se pracuje, je jídelna,“ sdělil Martin Pondělík z krajské organizace SPZ Triangle, která se o zónu stará. Jídelna s kuchyní by se měla otevřít během léta.

Ilustrační foto.
Nehoda? Vražda? Člověk nalezený v Triangle zemřel před pár lety

Ubytovací buňky původně stály v areálu ledvické elektrárny u Bíliny. Hejtmanství je koupilo od společnosti ČEZ, do zóny je nechalo postupně přestěhovat a smontovat. „V případě živelních pohrom budou ubytovny s jídelnou sloužit i jako dočasné krizové zázemí pro potřeby Ústeckého kraje,“ uvedl Pondělík.

V zóně nyní také vyrůstá nová požární stanice. Hotová má být v létě, náklady na její výstavbu jsou 85 milionů korun. Sloužit na ní bude celkem 33 příslušníků HZS Ústeckého kraje a velitel stanice. „Na jedné 24hodinové směně bude připraveno k zásahu při mimořádných událostech 11 hasičů,“ vysvětlila mluvčí generálního ředitelství HZS Nicole Zaoralová.

Ilustrační foto.
Firmám na Lounsku nejvíce chybějí montážní dělníci