Největší nedostatek pracovníků je ve výrobě. Vyplývá to z vyhodnocení regionálních dat personální agentury Adecco ČR. „Nabídka brigád je letos rozsáhlá a nedostatek kandidátů velmi znatelný. S největším nedostatkem zájemců se firmy potýkají u pozic, které jsou fyzicky náročné. Naopak velký zájem je o administrativní práce,“ komentuje situaci ředitel Adecco ČR Ondřej Wysoglad s tím, že mzda v této oblasti se pohybuje okolo 100 korun za hodinu.

„Zatímco v loňském roce se hodinová mzda nejčastěji pohybovala mezi 90 až 130 korunami za hodinu, v současné době je to až o 20 korun více,“ doplňuje jednatel agentury Promoteri.eu Vít Krčmář.

Nejvíce si v Ústeckém kraji mohou brigádníci vydělat v call centrech, kde na ně čeká odměna až 175 korun za hodinu. Podobně vysoké honoráře jsou i u brigád v bankovním sektoru. V odvětví výroby pak brigádníci získají 130 korun za hodinu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová navštívila Ústecký kraj.
Ministryně Maláčová jednala v Ústeckém kraji o nezaměstnanosti

„Za rozvoz letáků a výlep reklamních plakátů firmy nabízejí až 130 korun za hodinu, za práci ve skladu 100 až 120 korun za hodinu. Pozice na pokladně supermarketu je zhruba za 110 korun za hodinu,“ doplňuje Wysoglad.

Brigádníci ve fastfoodových řetězcích si za hodinu vydělají od 95 do 105 korun, za úklidové práce mohou zájemci zase získat od 85 do 100 korun za hodinu.

„Mladá generace si spíše vybírá z nabídek, kde získají nějaký zážitek a mohou pracovat s lidmi. Dost často to bývají pozice hostesek a promotérů. Tento typ práce patří k těm nejoblíbenějším. Právě zde totiž mohou uplatnit své zkušenosti s moderními technologiemi, jazyky a zároveň se nesetkají s fyzicky náročnou prací,“ doplňuje Krčmář.

Peníze. Ilustrační foto.
Průměrná mzda přesáhla 31 800 korun. V druhém čtvrtletí zlomila rekord

Dodal, že Promoteri.eu evidují i nabídky za 200 korun na hodinu, kdy je velká sháňka po lidech s reprezentativním vzhledem s jazykovými znalostmi.

„Výhodou je, že brigádníci na těchto pozicích mohou pracovat jen tehdy, když mají chuť, a navíc si ji najdou a mohou se o ni přihlásit do několika desítek minut,“ dodává Krčmář.

Z ubytovny Modrá lezou švábi a štěnice
Švábi z ubytovny Modrá stále ničí Střekov