„Už ani pořádně nepamatuji, kdy jsem v centru byla. Za prací dojíždím mimo Žatec, nakupuji v supermarketech na okraji města. A večer nebo o víkendech se v centru málokdy děje něco, co by mě zajímalo,“ sdělila Jaroslava Komárková bydlící na jednom ze žateckých sídlišť.

Vedení města problém vnímá. „Oživení centra nejde udělat jedním velkým projektem. Musí jít o řadu postupných kroků, které na sebe nabalí další a další věci,“ vysvětlil radní Petr Antoni. Ten je zároveň předsedou spolku Mederova domu, který se zasloužil o jeho rekonstrukci, jež nedávno začala.

„Mederův dům se svými expozicemi bude jednou z nových zajímavostí v historickém centru pro místní i turisty. Další přinesou opravená synagoga nebo nové pivovarské muzeum,“ přiblížil.

Demolice mostů v Říční ulici v Lounech
Demolice dvojice mostů v Říční ulici v Lounech proběhla podle plánu

Město nechalo povrchy řady ulic a náměstí v minulých letech opravit, letos chce částečně proměnit Hošťálkovo náměstí. „Smyslem úprav je uspořádání parkování a celkové zpříjemnění místa,“ vysvětlil místostarosta Jaroslav Špička. Počítá se s instalací tří předzahrádek u restaurace U Zlatého beránka, rodinného centra Sedmikráska a klubu Budík.

Více kulturních akcí

Rekonstrukce a oživení památek, úpravy veřejných prostor. To je jeden ze směrů, kterými se chtějí v Žatci vydat. Dalším je podpora různých aktivit. Tímto způsobem se snaží střed města oživit komunitní klub Budík. „Domnívám se, že jednou z cest k oživení centra jsou kulturní akce. Menší a pravidelné,“ míní Ota Blail z klubu Budík.

Penzisté nově berou 13 319 měsíčně. Kolik činí průměrný důchod u vás?

Některé akce v centru pořádá samo město. Například farmářské trhy, různé slavnosti, během zimy je před radnicí mobilní kluziště na bruslení. Zásadnější změna ale nepřichází. Téma oživení centra se už dvakrát probíralo při diskuzích v Ranním klubu Žatecko.

„Téma pro setkávání v klubu jsme navrhli na základě rozhovorů s lidmi ze Žatce, kteří si na slabý život v centru města často stěžovali. Setkání proběhla dvě, přišlo docela dost lidí. Ukázalo se, že zvolené téma lidi zajímá. Rozhodli jsme se, že ho budeme dál rozpracovávat,“ přiblížila komunitní koordinátorka Tereza Konrádová, která v rámci projektu Místa zblízka setkávání spoluorganizuje.

Ivana Chýlková
Letní scéna v Divicích nabídne řadu známých hereckých tváří

„Nadcházející březnové setkání chceme už vést ke konkrétnímu výstupu, což je tvorba pocitových map města,“ dodala. Ty mají ukázat, jak lidé veřejná prostranství využívají a jak se v nich cítí. „Chceme, aby mapy sloužily jako podklad a mohlo se začít s reálnými 'oživovacími' kroky,“ vysvětlila Konrádová.

Ve městě si v tomto ohledu hodně slibují také od zápisu na seznam památek UNESCO, o který Žatec několik let usiluje. Předpokládané navýšení turistů s tím spojené by mělo přinést další podnikatelské aktivity v historickém centru.