Provozní dobu však rozšířit nelze. „Nejde to, chybí nám lidé,“ potvrdil ředitel žatecké nemocnice Jindřich Zetek. Podle jeho slov je personální situace ve špitálu napjatá, navíc v něm rostou počty hospitalizovaných covid pacientů.

Řada zaměstnanců žatecké nemocnice je kvůli pozitivním testům v izolaci nebo domácí karanténě. „Až stavy doplníme nebo budeme mít víc brigádníků, bude možné provozní dobu odběrového místa rozšířit. Tento týden to ale určitě nebude, není to kvůli nedostatku personálu možné,“ sdělil ředitel.

Podle jeho slov se rýsuje pomoc od studentů středních zdravotnických škol v Chomutově a Mostě a dalších dobrovolníků. Někteří se přihlásili na výzvu nemocnice zveřejněnou minulý týden. „Doufám, že jich bude ještě více, že nám pomohou, že solidarita zafunguje,“ věří ředitel.

Ilustrační foto
Nemocnice zvyšují počty lůžek na covid. Na infekčním v Ústí mají nový rentgen

Situaci žatecké městské nemocnice komplikuje fakt, že není na státem vytvořeném seznamu zdravotnických zařízení, kterým povinně pomáhají studenti zdravotnických oborů. „Jsme páteřní nemocnicí, jsme jediná v okrese Louny, která má lůžka akutní péče. Že nás stát nezařadil na seznam, nechápu,“ kroutí hlavou Zetek. 

Kvůli nedostatku personálu musí žatecká nemocnice omezovat rozsah akutní péče, odsouvají se některé zákroky. Naopak počet covid pozitivních pacientů, kteří jsou v tomto zdravotnickém zařízení hospitalizováni, roste. Na gynekologicko-porodnickém oddělení, které bylo přeměněno na covid pracoviště, je deset lůžek. Kapacita je zaplněná. Další covid pozitivní pacienti leží v izolaci na ARO na interně. Porodnice v Žatci nefunguje dva roky, s obnovením provozu se už nepočítá.

Ilustrační foto
Podvodník odebral zboží za stovky tisíc korun, zaplatit za něj neplánoval

Odběrové místo se otvírá u spodního vjezdu do areálu nemocnice z parku. „Odběry provádíme u pacientů, které indikoval lékař, hygiena, ale i u samoplátců. Cena za odběr pro samoplátce je 2300 korun. Bez předešlého telefonického objednání není možné stěr provést,“ upozornila nemocnice. Když lidi na testy pošle lékař nebo hygiena, hradí je včetně odběrů zdravotní pojišťovna.

V okrese Louny je aktuálně více než 500 covid pozitivních lidí. Další odběrové místo funguje několik dní na lounské poliklinice, provozuje ho soukromá společnost AeskuLab. „Nejbližší volný termín je až 2. listopadu, v Lounech je odběrové centrum hodně vytížené,“ sdělila v pondělí odpoledne operátorka společnosti. Odběrové centrum v Lounech je otevřené jen v pondělí a středu, a to na dvě hodiny.