Už brzy by bývalé vojenské prostory v Podbořanech měly žít naplno. Obytná čtvrť, která tam má v příštích několika letech vzniknout, se sice zatím ještě nestaví, přípravy jsou ale už v plném proudu. První stavebníci začnou podle radnice budovat své domy jistě v letošním roce.

Na konci loňského roku skončily v bývalých kasárnách už druhé demolice za pět milionů korun. Letos by ráda radnice provedla i třetí etapu za dvacet milionů, čeká, jestli dostane dotaci od státu.

Podbořany se totiž rozhodly jít cestou nabídky volných pozemků a vytvoření zcela nové obytné čtvrti. Nechtělo se jim dlouho čekat, až se objeví někdo, kdo by chtěl staré budovy rekonstruovat. A zdá se, že se to městu vyplatí, po stavebních parcelách je tam i díky příznivým cenám velká poptávka. Pokud se radnici podaří demolice uskutečnit, bude mít prakticky všechny prostory připravené pro novou výstavbu. Zatím proběhly dvě etapy.

Pozemky se budou brzy prodávat

„Lidé chtějí volné parcely, zájem je hlavně o individuální stavebnictví, proto chceme připravit pozemky co nejrychleji. V bývalých kasárnách jsou velké možnosti rozvoje města,“ potvrzuje zájem o pozemky v Podbořanech tajemník tamní radnice Martin Gutzer. V současné době vznikají projekty za 464 tisíc korun na prvních dvacet šest parcel, které vzniknou na místech, kde se demolovaly staré vojenské objekty před dvěma lety. „Parcely v bývalých kasárnách chceme nabídnout rychle, měly by se prodávat v příštích měsících,“ slíbil před časem Radek Reindl, starosta Podbořan.

Celkem by mělo v kasárnách vzniknout několik desítek nových domků. Radnice chtěla pozemky prodávat už loni, kvůli několika administrativním zdržením se ale prodej o několik měsíců odsunul. Vedení města ale slibuje, že už brzy budou první pozemky v nabídce.

V kasárnách se ale pracuje i jinde než jen na stavebních parcelách. Začínají se budovat nové komunikace, upravuje se například výjezd z kasáren, ten by měla do konce dubna dodělat za 242 tisíc firma Skanska.

Poté by měla být průjezdná komunikace napříč celými kasárnami. Pracuje se také dále na inženýrských sítích, své aktivity začínají rozvíjet také developeři, kteří několik pozemků v kasárnách koupili.

S postupujícím stavebním ruchem chce podbořanská radnice bývalý vojenský areál už úplně otevřít. Pomalu se tam přesunou stavební stroje a začnou vznikat rodinné domky.