Do jubilejního 10. ročníku Letního lounského vábení zbývá ještě více než půl roku. Už nyní jsou ale známy první konkrétní informace. Hlavními hvězdami budou Václav Neckář a kapela Čechomor. Rocková scéna by se měla opět stěhovat. Celoměstské slavnosti proběhnou o víkendu od 16. do 18. srpna.

Pódium, na kterém se pokaždé střídají místní i už proslavené rockové a undergroundové kapely, by mělo být letos jinde. Zatímco loni bylo poprvé v zahradní restauraci Stromovka, letos se má vrátit zpět k Vrchlického divadlu. „Tento návrh předložíme Vladimíru Drápalovi, který scénu provozuje," řekl Deníku Michal Ovšonka, tajemník komise pro Letní lounské vábení při radě města. Komise totiž podle jeho slov chce scénu na veřejném místě a především přímo v centru města. „Program by se měl konat na zajímavých místech," dodal M. Ovšonka. Rozhodnuto ale ještě není, jednání budou pokračovat.

Vladimír Drápal, současně ředitel lounského divadla, řekl na dotaz Deníku také svůj názor. „V podstatě je mi jedno, kde rocková scéna bude. Je pravda, že ve Stromovce byla organizace po technické stránce mnohem jednodušší. U divadla je zase v centru a pro návštěvníky hned po ruce," uvedl.

Ve Stromovce bylo loni plno

Vystoupení kapely Krausberry s frontmanem Martinem KrausemLoni slavila scéna ve Stromovce nebývalý úspěch. V některých chvílích si téměř nebylo ani kam stoupnout. M. Ovšonka i V. Drápal ale mají za to, že u návštěvníků zabodoval program, nikoliv místo konání. „Není to o Stromovce, ale o programu, který loni návštěvníky lákal," míní M. Ovšonka. Stejně reagoval i ředitel divadla. „Tím, co přitáhlo ty davy, byli Krausberry. Frontman Martin Kraus (na snímku) překonal vážnou nemoc, kvůli které kapela déle nehrála. Proto byl po jejich koncertu hlad. Při vystoupení Hudby Praha nebo Abraxas byla návštěva srovnatelná s tou u divadla," shrnul V. Drápal.

Rocková scéna měnila místo několikrát. Nejprve sídlila za radnicí. Tam byl ale omezený prostor pro diváky i zázemí. Přesunula se tedy k divadlu na silnici na malé mobilní pódium. Místa je v ulici více, ovšem komfortu si návštěvníci neužijí. Nápoje si mohou zakoupit ve stánku, míst k sezení je nemnoho a v případě potřeby jsou k dispozici mobilní WC. Pro ročník 2012 se rocková scéna přesunula do restaurace Stromovka, kde je kompletní zázemí včetně výčepu, restaurace a možnosti posezení.