Neúspěšný pokus o jmenování ředitele městské policie v Lounech, který nakonec vedl až k rozpadu koalice na radnici, má zajímavé pokračování. V čele strážníků zůstává Zdeněk Valeš, jenž na podzim po politických tlacích ohlásil svůj odchod.

„Nyní jsme se dohodli se starostou, že nějakou dobu ještě na svém místě zůstanu,“ potvrdil v pátek 13. ledna Z. Valeš. U městské policie bude působit ještě dva měsíce, pracovní poměr mu byl prodloužen do 15. března.

Zdeněk Valeš, který strážníkům velel od počátku vzniku sboru v 90. letech, měl skončit v polovině ledna. Rozhodl se odejít poté, co ČSSD, významně zastoupená v radě města, od počátku roku tlačila na jeho odchod, dokonce na něj podala i trestní oznámení, které bylo ovšem později zastaveno. Místo něj měl nastoupit jeho bývalý zástupce Radek Příhoda. Zastupitelé ho ale v prosinci do funkce nejmenovali, i když předtím uspěl ve výběrovém řízení. I na něj ČSSD podala trestní oznámení, a to kvůli údajnému podvodu, kdy podle sociálních demokratů zneužil studijní volno k soudcování fotbalových zápasů. I jeho stíhání bylo zastaveno, ale Radek Příhoda v červnu znechuceně odešel z řad strážníků. Na podzim se však přihlásil do výběrového řízení a v něm uspěl.

ČSSD zbraně nesložila

S tím se ovšem ČSSD nechtěla smířit a o soutěži prohlásila, že byla „starostovou hrou na demokracii.“ Následně zastupitelé těsně o jeden hlas nepotvrdili jmenování Radka Příhody do funkce.

Spor kolem vedení městské policie vyhrotil vztahy mezi největšími koaličními partnery ODS a ČSSD natolik, že ODS dohodu o spolupráci minulý týden vypověděla. Všechny politické strany a sdružení pak začaly vydávat politická prohlášení, co a jak a kdy kdo myslel a co je pro Louny nejlepší, ale faktickou práci pro rozvoj města nyní v Lounech nedělá z politiků nikdo. Jen se v zákulisí připravují dohody o novém rozdělení míst ve vedení.

Jak se přeskupí síly na radnici, to zatím není jasné. Důležitá v tomto směru bude únorová schůze zastupitelů. V neděli povede ODS jednání s potenciálními partnery.Jednou z možností je koalice ODS, Unie pro sport a zdraví, TOP 09 a Koalice pro Louny. Své nynější postavení zastoupení v radě města a vliv na jeho řízení si bude chtít ale udržet i ČSSD.Tato strana si nenechala líbit starostova slova o vydírání zastupitelů na dotyčné schůzi a podá na něj žalobu.