Dění ve Staňkovicích budou sledovat kamery. Tamní zastupitelé na své poslední schůzi uvolnili 100 tisíc korun na jejich nákup.

„Jedna kamera bude sledovat nádvoří před obecním úřadem, druhá náves s autobusovými zastávkami a třetí hřbitov. Výstup z nich bude v počítači na obecním úřadě. Kamery by měly začít fungovat v srpnu,“ vysvětlil Jan Bartoň, starosta Staňkovic.

Podle jeho slov stojí za koupí kamerového systému snaha o potlačení vandalismu v obci. „Občas máme problémy také s mládeží, která v autech závodí na návsi. Nebo se zloději. Například nedávno byly vykradeny technické služby,“ doplnil.

Dočkají se možná i okolní vesnice

Pokud se systém osvědčí, měly by kamery v další etapě monitorovat i dění ve spádových vesnicích. „Uvažujeme o nákupu dvou kamer do Tvršic a dvou do Selibic. Další jedna kamera by měla snímat okolí fotbalového hřiště,“ řekl starosta Staňkovic s tím, že tyto kamery by měly hlídat hlavně místa, kde lidé vytvářejí černé skládky.

Kamerový systém si pořizují také v nedaleké Bítozevsi. Obec za 206 tisíc korun koupila osm kamer, které budou sledovat dění ve vybraných místech. „Investujeme hodně do obecního majetku, proto jsme se rozhodli jej tímto způsobem chránit. Jde také o prevenci před různými zloději nebo vandaly,“ vysvětlil starosta Václav Šístek. Podle jeho slov je možné, že pokud se systém osvědčí, obec bude investovat do dalších kamer. Ty by mohly být umístěny i v další částech Bítozevsi nebo spádových vesnicích. Bítozeves a Staňkovice zavádí kamerový systém jako první obce v okrese Louny, z měst jej má jen Žatec.