Je možná roztomilé zapojit mazlíčky do vánočního života rodiny, rozhodně by však neměli dostávat k jídlu to, co jedí lidé. Mnohdy totiž dostávají sladkosti, žrádlo s kostmi, dokonce i rybími. Dokážou se přecpat podobně jako lidé, kteří dělají o Vánocích klasické dietní chyby. Psi ani kočky nesnesou koření, kterým si dochucujeme jídla. Běžné jsou potom průjmy, koliky a u starších zvířat i infarkty.

„Normálně našeho psa krmíme granulemi, letos jsme mu ale chtěli dopřát a dostal o Štědrý den kuřecí řízek. Už druhý den se pereme s průjmem a není to vůbec příjemné,“ přiznává Jana z Roudnice nad Labem.

Rozsáhlou rekonstrukcí prochází například Mederův dům na náměstí 5. května.
Žatec přispěje majitelům domů na opravy větším množstvím peněz

Pro zvířata jsou nevhodné sladkosti, zejména čokoláda, která je může dokonce i zabít. Obsahuje totiž látky, které psi neumí vyloučit. Desetikilového hafana může podle veterinářů zabít už 90 gramů čokolády na vaření.

„Psy bychom měli i ve vánoční době krmit tak, jak jsme zvyklí po celý rok. Pokud už mu však chceme dopřát, tak s rozvahou. Stravu jím můžeme zpestřit psími pamlsky, které jsou pro ně přímo určené a nijak jim neuškodí. Vhodný je také dostatek zdravého pohybu,“ radí veterinář Peter Lizoň ze Štětí.

Hlučný ohňostroj zvířata stresuje

Velký problém domácím mazlíčkům přinášejí o vánočních svátcích všudypřítomné petardy a rachejtle. Psi trpí strachem z bouřky, protože mají čtyřnásobně vyvinutější sluch než lidé. Podobný strach zažívají i během silvestrovských ohňostrojů. Na trhu jsou různé preparáty na uklidnění. Je třeba je ale podávat dopředu, s předstihem.

„Psa bychom měli v čase dělobuchů držet co nejvíce v klidu a chodit jen na nezbytně dlouhé procházky. Během silvestrovské noci by s ním měl vždy být známý člověk, kterému důvěřuje a tišit ho a uklidňovat,“ doporučuje Lizoň.

Úřad bude dražit zabavené Porsche 911 GT3
Podvodníci krátili daně a přišli o Porsche 911 GT3. Zapojíte se do dražby?

Záleží totiž na tom, jak se majitel ke zvířeti chová. Jestliže vyzařuje stres, přenese ho i na něho. Zvíře, ač normálně klidné, které je vystavené stresu, může být následně nebezpečné i lidem. „V prosinci jsou časté případy pokousání od psů, kteří ve stresové situaci mohou zaútočit, a to i na svého majitele,“ potvrzuje mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník. Zatoulaný pes, který se při výbuchu petardy utrhl majiteli z vodítka, je potom ten lepší případ.

Když se váš pes zatoulá, je dobré nejprve se porozhlédnout po okolí a následně se vydat domů. Psi si totiž cestu k domovu velmi dobře pamatují a bývá to první místo, kde hledají bezpečí. Pokud svého chlupáče nenajdete ani zde, obraťte se na městskou policii, která často vykonává odchytovou službu, nebo na útulky. „Za léta mapování zvířat v Litoměřicích jsme si vytvořili systém, díky kterému velké množství zvířat vracíme zpět majiteli,“ říká provozovatelka Psího domova v Řepnicích na Litoměřicku Miluše Maskulanisová.

Jednou za měsíc se ve Smolnici na Lounsku konají setkání s dechovkou Pichlovankou.
OBRAZEM: Módní přehlídka ve Smolnici na Lounsku bavila i pomáhala