Vánoce stráví 39 českých vojáků v africkém Mali. Z nich 33 slouží u 41. mechanizovaného praporu v Žatci. O nějakém velkém volnu nemůže být ale ani řeč, všechny svátky a oslavy tohoto typu poskytují nepříteli příležitost využít obecné nepozornosti, říká velitel českých vojáků v Mali kapitán Ondřej Marek.

Co v Mali čeští vojáci určitě mít také nebudou, jsou Vánoce na sněhu. „Ještě nedávno tu bylo přes 40 stupňů. V současné době nejvyšší teploty opadly a je příjemných 30 stupňů," popsal kpt. Marek.

„Mali je převážně muslimská země, ale přesto její obyvatelé v omezené míře Vánoce slaví. Vzhledem k povaze úkolů, které tady čeští vojáci plní, bude Štědrý den pro nás stejný jako kterýkoliv jiný den," vysvětlil Ondřej Marek. „Lišit se bude pouze společným obědem a večeří, kterých se zúčastní všichni zahraniční příslušníci velení mise," dodal.

Úkolem českých vojáků v Mali je ochrana velitelství výcvikové mise Evropské unie v Bamaku v hlavním městě této západoafrické pouštní země. Provádějí doprovody velitele a štábu mise a částečně i výcvik tamní armády. V zemi působí od roku 2013.

Jídlo bude pro všechny stejné

Na žatecké vojáky čeká slavnostní oběd a večeře, smažený kapr a bramborový salát nebude. „Naši vojáci se stravují v hotelovém zařízení. Štědrovečerní večeře s vánoční výzdobou bude pro všechny národy stejná. V možnostech kuchyně není připravit tradiční jídlo pro všechny národy, kterých je tu přes dvacet. Vaří se tu evropská kuchyně, myslím si, že všichni ale budou spokojeni," říká velitel českých vojáků v Mali.

O co nebudou čeští vojáci v Mali ochuzeni, jsou vánoční dárky. „Díky našemu praporu v Žatci a posádce v Praze měly rodiny vojáků možnost poslat s předstihem do Mali vánoční dárky," vysvětlil kpt. Marek.

Čeští vojáci mohou být s rodinami ve spojení i během Štědrého dne. K dispozici mají telefon i internet. „Spojení se s rodinou na Štědrý den bude vzhledem k počtu telefonů a vytíženosti internetové sítě asi sice trošku horší, ale jinak jsme spokojeni," sdělil.