Centrální Mírové náměstí v Lounech už zdobí od středečního dopoledne letošní vánoční strom. Ještě zbývá ho ozdobit a těšit se na slavnostní rozsvícení, které se chystá už na tuto neděli, 30. listopadu. Pověstnou hodinou „H" má být pátá odpolední.

Krásný smrk měl jen krátkou cestu, 29 let rostl u rodinného domu v Haškově ulici, naproti Kauflandu. „Byl jen asi půl metru od zdi, kterou by brzy začal poškozovat. Nabídli jsme ho proto radnici, protože je pěkný a byla by škoda ho jen tak zbytečně rozřezat," popsal Miroslav Bubák, který si vztyčení stromku pochopitelně nenechal ujít.

Strom měří více než dvanáct metrů, stojan na náměstí, do kterého byl usazen, je přibližně metr a půl hluboký. Jako každý rok bude ověšen ozdobami ve tvaru koulí a dárečků a obtočí ho světelné řetězy. „Navíc jsme nově zakoupili tři řetězy, dohromady s celkem patnácti půlmetrovými tyčemi s LED svítilnami, které připomínají padající sníh," prozradil Václav Jelínek z Technické správy města Loun, která pokácení, transport a vztyčení zajišťovala.

Čtěte také: Vánoční strom v Lounech zazáří už v neděli