Vejce v obchodech od začátku roku, kdy Evropská unie zpřísnila pravidla pro chov slepic, podražila. Žatecký a lounský deník se ve středu vydal na průzkum zjistit, kde v Lounech a Žatci prodávají vajíčka „nejlevněji“. Výsledky můžete vidět níže.

Vejce se sice prodávají v různých baleních s různým počtem kusů, ale po přepočtu na jedno vajíčko vycházejí nyní nejlevněji v Kauflandu a Lidlu - čtyři koruny za kus. Ostatní obchody byly dražší. V některých městech ČR vajíčka nejsou vůbec. Vypadá to letos prostě na veselé Velikonoce.

Ceny vajec ve středu 7. března
→ Louny, Billa: 39,90 (balení šest kusů) přepočet na jedno vajíčko 6,65 Kč
→ Louny, Lidl: 39,90 (balení deset kusů) přepočet na jedno vajíčko 4 Kč
→ Louny, Penny: 49, 90 (balení deset kusů) přepočet na jedno vajíčko 5 Kč 

→ Žatec, Kaufland: 39,90 (balení deset kusů) přepočet na jedno vajíčko 4 Kč
→ Žatec, Penny: 49,90 (balení deset kusů) přepočet na jedno vajíčko 5 Kč
→ Žatec, Tesco: 32,90 (balení šest kusů) přepočet na jedno vajíčko 5,50 Kč
(ve všech případech šlo o vejce velikosti M, pozn. red.)

Kupovat vejce v obchodě? To téměř neznám

Věru Pelikánovou z Havraně u Mostu na trase ze Žatce nynější zdražování vajíček vůbec netrápí. Díky vlastnímu chovu slepic je na obchodech zcela nezávislá. U rodinného domku chová nyní pět slípek a kohouta.

Každá ze slepic snese téměř každý den jedno vajíčko. Při průměrné ceně pěti korun za jedno v supermarketu ušetří denně za nákup pětadvacet korun. Měsíčně je to už přes sedm stovek. Ročně přes osm tisíc korun. Jen něco málo z této částky spolykají náklady na krmení. „Je to výhodné, chci si pořídit ještě dalších deset kuřic,“ svěřila se Deníku.

Kdyby chtěl Věru Pelikánovou někdo následovat třeba v sousedním Mostě, tak může. Vyhláška, která by to zakazovala, již neplatí. Ozve se brzy „kokokodák“ i z paneláku?

Oldřich Hájek