Zdemolovaná vrata a osobní auto, pobořená zeď domu a škoda přesahující sto tisíc korun – to zbylo majitelům domku ve Velemyšlevsi po středeční (7. května) havárii autobusu, kterému selhaly brzdy.

Nyní je čeká několik měsíců práce, než dají své obydlí zase dohromady.

„Škodu zaplatí pojišťovna, dům se za nějaký čas opraví. To se všechno zvládne. Nejdůležitější je, že se nikomu z rodiny nic nestalo, hlavně našim dvěma malým holčičkám,“ řekl na dotaz Deníku Martin Vávra (38), majitel domku ve Velemyšlevsi.

Místo kostela zvolil dům

Autobus, kterému selhaly brzdy, se řítil z kopce od Žatce. Řidič pak strhl volant vlevo, protože se chtěl v ostré zatáčce pod svahem vyhnout čelnímu nárazu do kostela, což by vedlo k mnoha vážným zraněním. Autobus vrazil šikmo do stěny rodinného domku, ještě předtím náraz trochu ztlumilo zaparkované auto před domem. I tak bylo zraněno 37 cestujících. Nikdo naštěstí nepřišel o život.

„Do domu jsme se nastěhovali loni v únoru. Nedávno jsme dokončili rekonstrukci. Teď nás čeká další práce,“ vypráví už klidně Martin Vávra. Holčičky si hrají v pozadí na travnatém dvorku, zvenku na průčelí domu jsou stále vidět pozůstatky po nárazu. Vylomená vrata nahrazují dřevěné palety, na zdi jsou díry a rýhy po ráně od předku autobusu, parapet pod oknem je zohýbaný.

Přesný odhad ještě nemají manželé Vávrovi k dispozici, ale celková škoda určitě přesáhne sto tisíc korun. Auto Fiat Punto, jež parkovalo před domem, je na odpis. „Všechno by mělo jít z pojistky autobusu – povinného ručení,“ říká Martin Vávra.

Skočil jsem do auta a jel

Sám v okamžiku nehody nebyl doma, zařizoval nějaké věci v Chomutově. „Manželka mi volala hned pět minut po tom, takže jsem skočil do auta a spěchal domů,“ vzpomíná.

„Z autobusu se potáceli zakrvácení lidé v šoku a chodili k ošetření k nám na dvůr, kde se jich ujímali záchranáři,“ doplňuje Šárka Vávrová. Třináct lidí utrpělo těžká zranění, některé z nich transportoval vrtulník.

Vedení obce Velemyšlevse zatím neuvažuje o tom, že by postižené rodině přispělo nějakou finanční částkou na opravu domu. „Případ se bude řešit přes pojišťovnu z povinného ručení. Majitelé domku zatím ani obec o pomoc nepožádali. Zastupitelstvo se možná situací bude zabývat, ale v této chvíli o finančním příspěvku obce neuvažujeme,“ řekl na dotaz Deníku Miloslav Štípek, starosta Velemyšlevsi.