Dobrá zpráva pro řidiče. V příštím roce by se měl konečně začít stavět obchvat Velemyšlevsi na Žatecku na silnici I/27 Most - Plzeň. Po jeho dostavbě v roce 2015 se zlepší silniční spojení mezi Mostem a Žatcem. Řidiči se vyhnou hlubokému údolí říčky Chomutovky, ostrým zatáčkám, prudkým klesáním a stoupáním.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce stavbu zahájit na jaře příštího roku. Má všechna potřebná povolení, už byl vybrán zhotovitel stavby. V rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na rok 2014, který v prosinci schválili poslanci, jsou na stavbu připravené peníze.

„Příprava stavby I/27 Velemyšleves - obchvat a přemostění Chomutovky je dokončena. V současné době vyčkáváme na schválení rozpočtu SFDI na rok 2014 se střednědobým výhledem do 2016, jehož součástí je uvedená stavba, vládou ČR, respektive hospodářským výborem parlamentu. Následně po jeho odsouhlasení vyčkáme na pokyn k zahájení stavby," sdělila Nina Ledvinová, mluvčí ŘSD.

Údolí překlene půl kilometru dlouhý most

Stavba obchvatu Velemyšlevsi má stát zhruba 750 milionů korun, v rozpočtu SFDI na rok 2014 je připravena částka 377 milionů. Postavit by ho mělo sdružení firem v čele se společností Silnice group. Obchvat Velemyšlevsi má být 2,6 kilometru dlouhý, údolí Chomutovky překlene přes půl kilometru dlouhý most. Plánují se v obou směrech stoupací pruhy o délkách 380 a 630 metrů.

Nová silnice povede východně od obce. Ve směru od Žatce naváže na mimoúrovňovou křižovatku silnic I/27 Most Plzeň a R7 Praha Chomutov, ve směru od Mostu na rovný úsek silnice kolem průmyslové zóny Joseph u Havraně.

Silnice I/27 Most Plzeň se má v budoucnu hodně změnit. Nyní vede její trasa mnoha městy a vesnicemi, je plná ostrých zatáček a prudkých klesání a stoupání. Je častým místem dopravních nehod.

Na Žatecku se kromě obchvatu Velemyšlevsi připravuje ještě stavba obchvatu Žiželic, jehož součástí bude dlouhý most, který překlene údolí Hutné. Výhledově se ale chystá přeložka silnice od Žatce až k jesenické křižovatce, plánují se obchvaty Radíčevsi, Sýrovic, Pšova, Blšan i Strojetic. Plánuje se rovněž stavba nových úseků na Plzeňsku. Ve výhledech se počítá s obchvaty Jesenice, Kralovic, Plas i Kaznějova, na Mostecku se plánuje obchvat Havraně. Vše ale bude záležet na penězích, některé úseky se postaví až za řadu let.