Po dvou měsících skončilo hodnocení všech 251 obcí, které se letos přihlásily do soutěže Vesnice roku. Obce, které v krajském kole získaly prvenství, postupují do celostátního kola soutěže, jehož vítěz získá titul Vesnice roku 2016. A mezi třináctkou finalistů je i Nové Sedlo, obec u Žatce, která vyhrála krajské kolo, stala se Vesnicí roku Ústeckého kraje a bude tedy náš kraj i okres zastupovat v celostátním finále.

„Upřímně gratuluji všem oceněným obcím a finalistům, mezi nimiž jsou zkušení matadoři, ale také soutěžní nováčci, přeji hodně štěstí v celostátním kole," řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Připomeňte si: Nevšední úspěch: vesnicí roku v Ústeckém kraji je Nové Sedlo!

Celostátní kolo soutěže se uskuteční v termínu od 28. srpna do 3. září. Jeho výsledky oznámí ministryně pro místní rozvoj na Jarmarku venkova v Luhačovicích 17. září.

InfoblokZdroj: DeníkS příchodem letních měsíců také začíná období krajských slavností, na kterých si oceněné obce převezmou ceny z rukou zástupců vyhlašovatelů soutěže.

Pěkné stavby, zeleň, akce

Udržované historické a lidové stavby, zeleň, bohatý společenský a spolkový život nebo knihovny s kouzlem pohodlí. To je jen malý výčet toho, čím se přihlášené obce prezentovaly krajským komisím a za co byly oceněny.

Přihlášené obce byly hodnoceny v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.

Vyhlašovatelem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo zemědělství, Spolek pro obnovu venkova ČR a Svaz měst a obcí ČR. Spoluvyhlašovatelem soutěže je Kancelář prezidenta republiky, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo kultury, Svaz knihovníků a informačních pracovníků, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Sdružení místních samospráv ČR a jednotlivé kraje v případě krajských kol soutěže.

Zlatá stuha pro Nové Sedlo

Z vítězství v krajském kole a zisku tzv. Zlaté stuhy, která je oprávněním k postupu do finále za jeden konkrétní kraj v České republice, měli v Novém Sedle radost. „Je to pro nás samozřejmě velký úspěch. Toto ocenění je asi nejvyšší, jaké může obec dosáhnout. A co za tím stojí? Práce, práce a zase práce. Její výsledky se po několika letech pomalu dostavují," uvedl pro náš Deník už v červnu Petr Sýkora, starosta Nového Sedla.

V Novém Sedle nyní žije zhruba 530 obyvatel, pod správu této obce spadají ještě také blízké vesnice Břežany, Číňov, Sedčice, Žabokliky a Chudeřín, tzv. místní části.

Podobný úspěch jako Novému Sedlu se povedl před čtyřmi roky, tedy v roce 2012, také Košticím, kdy se tato obec jako další sídlo z okresu Louny stala též vítězem krajského kola.

Veronika Vároši, Libor Želinský