Věznice v Bělušicích na rozhraní okresů Most a Louny praská ve švech. V nápravném zařízení je v současné době zavřeno 622 mužů, což je o 84 odsouzených více než je jeho kapacita.

„Tato situace přináší komplikace z hlediska bezpečnosti. Riziko je vyšší zejména u zaměstnanců, kteří pracují přímo s odsouzenými. Dále máme větší výdaje na spotřebu vody, tepla, elektřiny či množství stravy,“ řekl mluvčí bělušické věznice Petr Maňaska.

Problémy s nedostatkem místa pro odsouzené se na vězeňských ložnicích řeší přidáváním dalších postelí. „Tam, kde se dřív spalo po osmi, se teď spí například po dvanácti,“ konkretizoval Maňaska. Stísněnost prostor zvyšuje mezi odsouzenými nervozitu, která může vyvrcholit konflikty. Pedagogové a vychovatelé navíc musí ohlídat více lidí. „Vyžaduje to od nich, aby byli při své práci obezřetnější. Dosud ke konfliktu mezi odsouzenými a zaměstnanci nedošlo,“ řekl dále Maňaska.

V bělušické věznici si odpykávají trest lidé i za nejhorší zločiny. Za vraždu tu nyní „sedí“ 19 vězňů, za trestný čin ublížení na zdraví 27 mužů, dalších 115 jich bylo uvězněno za loupež.

Přeplněná je řada věznic

Odsouzené do věznic rozděluje Generální ředitelství vězeňské službu, které má přehled o počtu míst v jednotlivých nápravných zařízení v celé republice. S přeplněnou kapacitou se v současné době potýká většina českých věznic. Plno tak mají například i ve Všehrdech na Chomutovsku. „Naplněnost se pohybuje okolo sto dvaceti procent v typu věznice s dozorem a sto deseti procent v typu s dohledem,“ uvedla tisková mluvčí všehrdské věznice Bronislava Vetešníková.

Přeplněným věznicím by mohla již od příštího roku ulehčit novinka, kterou chystá Ministerstvo spravedlnosti. Méně závažné trestné činy, jako třeba krádeže nebo ublížení na zdraví při autonehodách, by soudy mohly trestat místo pobytem v cele nařízením domácího vězení. Odsouzeného by pak „hlídal“ jakýsi náramek, který by monitoroval jeho pohyb. Podle odhadů by během pár let měly být v České republice až čtyři tisíce domácích vězňů.