Odsouzení z věznice v Drahonicích na Podbořansku secvičili svoji vlastní loutkovou pohádku.

Hrají ji dětem v mateřských školách, ty jsou z ní nadšené.

„Loutková pohádka Mlynářova princezna, kterou napsali, zrežírovali a nacvičili odsouzení pod vedením vychovatelky Mgr. Hnátkové, slaví mezi dětmi velký úspěch. V rámci terapie si odsouzení vyrobili jak loutky, tak kulisy a vlastně i jeviště, na kterém princezna, vodník, čerti a další pohádkové postavy obveselují děti ve školkách v regionu kolem Drahonic,“ sdělil Jaromír Hykl, mluvčí drahonické věznice.

Zatím všude, kde vězni vystoupili, byly děti podle jeho slov z jejich vystoupení nadšené. „Děti si po představení mohou prohlédnout postavičky, které v pohádce vystupují, mohou si je osahat a pohrát si s nimi. Zpětnou vazbou pro odsouzené jsou především nezapomenutelné reakce dětí, jejich kresby na téma právě zhlédnuté pohádky, které si odsouzení do věznice přiváží, a děkovné dopisy od vedení mateřských školek, kde loutkářský soubor vystoupil,“ dodal s tím, že odsouzené tato činnost velice chytla, baví je a mají již dokonce připravenu další pohádku.

Někde ale mají rodiče obavy

Ne všude ale odsouzení budí důvěru. Hlavně mezi rodiči dětí. „Zaměstnanci, kteří se o produkci divadélka starají, se musí potýkat s nedůvěrou několika rodičů a vedení některých školek si ani nepřeje zveřejnit, že u nich odsouzení z věznice vystupovali. Je to trochu nepochopitelné a smutné zjištění,“ uvedl J. Hykl. „Odsouzeným ani zaměstnancům, kteří stáli u zrodu akce, to na elánu neubírá a v projektu se chystají pokračovat. Radost v dětských očích a jejich potlesk jsou silnější než veškeré plané pochybnosti nevědomých dospělých,“ dodal mluvčí věznice.