V zimním období nezahálela litoměřická skupina Soldáti. „Přibylo nám několik nových členů, kteří poctivě trénují. Chystáme i nové vystoupení a program pro děti,“ líčí vedoucí skupiny Petr Hošek.

„Pro děti jsme připravili nové 'dětské bitvy' i výrobu dětské zbroje. Výzvou pro nás bude spolupráce se ZŠ Masarykova na programu v rámci oslav 800 let Litoměřic,“ dodává Hošek. Soldáty můžete letos vidět na Husitských slavnostech v Třebušíně nebo podzimním Litoměřickém vinobraní.

Lucie Svěcená.
Česká špička opět rozčeří hladinu v Ústí. Jak se bude dařit Svěcené?

Řadu vystoupení pro novou sezonu má připravenou i skupina historického šermu Bohemia Fenix z Mostu. „Přes zimu jsme pod střechou natrénovali různé nové souboje a nyní s nimi budeme objíždět akce,“ popisuje Petr Zwettler, který v mostecké skupině působí. Jedno z prvních vystoupení je čeká v sobotu 13. dubna na Novém hradu Jimlín na Lounsku. 31. května se objeví při dni dětí na hradě v Krupce.

Hodiny tréninku

Šermíři se zabývají obdobími od Vikingů přes dobu Karlovu a husity až po období baroka a pirátů. Jde o nadšence, kteří většinu svého volného času tráví studiem historie, historických reálií i dobových technik boje, které potom rekonstruují nejen v historických bitvách, ale i ve svých vystoupeních. „Tréninkům se průměrný šermíř věnuje 4 – 6 hodin týdně a zbytek času zabere ležení v knížkách nebo výroba doplňků. Chceme totiž, aby vše, co děláme, bylo co nejvěrnější historii,“ vysvětluje Pavel Gajdoš ze skupiny historického šermu Avalon ze Štětí.

Festivalu Jeden Svět dorazí i do Loun
Do Loun dorazí festival Jeden svět. Filmy se ptají kdo jsme a kam patříme

Ta v kraji funguje už 23 let. I ji letos čeká řada akcí. První z nich je vystoupení na Zahájení turistické sezóny ve Štětí v neděli 28. dubna, kde členové skupiny znázorní loupežníka Štětku a jeho družinu. „Určitě budeme k vidění na Štětské ostrevi a nenecháme si utéct Valdštejnské slavnosti koncem května ve Frýdlantě,“ doplňuje jeden z vedoucích Jiří Kos. Historický den Štětská Ostrev proběhne ve Štětí 18. května, tentokrát na téma Vikingů. Smutným faktem je, že si slavnosti po 12 letech užijí diváci letos možná naposled.

Jednou z nejdéle fungujících skupin historického šermu (vznikla v roce 1983) je skupina Malchus z Děčína. Zimu strávili prací s nováčky. „Je to pro nás investice do budoucna, takže jsme se věnovali hlavně jim. Ve volných chvílích jsme pilovali starší vystoupení,“ vysvětluje Ondřej Kajínek, jeden ze skalních členů skupiny. Ta bude k vidění na slavnostech v Karlových Varech, ve Štětí a na pirátských slanostech v Úštěku.

Asi největší akcí šermířů v Ústeckém kraji jsou právě „Piráti na Chmelaři“ v Úštěku na Litoměřicku, která loni oslavila 20 let od svého vzniku. Na pirátské slavnosti se můžete těšit i letos, a to 13. července. „I v letošním roce chystáme pro návštěvníky řadu novinek. Přibude například další loď. Zbytek neprozradím, ať jsou diváci překvapení,“ láká diváky pořadatel akce Libor Uhlík.

Kvetoucí meruňka. Ilustrační foto.
Zahrádkáře trápí ranní mrazíky, bojí se o meruňky