Ministerstvo dopravy kvůli úsporám neobjedná spěšné vlaky na trase Chomutov – Žatec – Lužná u Rakovníka. Úplně ale na trati jezdit nepřestanou, spěšné vlaky na ní zaplatí Ústecký a Středočeský kraj. Bude jich ale o polovinu méně.

V současné době jezdí na trati šest párů spěšných vlaků. Ústecký kraj ve spolupráci se Středočeským krajem teď objednává dva páry vlaků a ministerstvo dopravy zbylé čtyři páry spěšných vlaků. Ústecký kraj k tomu ještě platí dva páry osobních vlaků.

Od prosincové změny jízdního řádu ale dojde k významné redukci spěšných vlaků. Ministerstvo dopravy „své“ spěšné vlaky už totiž neobjedná. „Ministerstvo dopravy objednávání vlaků Chomutov – Žatec – Lužná ukončí. Spolu s neobjednáním dalších vlaků ministerstvo ušetří padesát milionů korun,“ sdělil Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

„V souvislosti s úspornými opatřeními se ministerstvo dopravy, které dosud spěšné vlaky na trati Chomutov – Žatec – Lužná u Rakovníka objednávalo a platilo, rozhodlo spoje neobjednat. Denně ale pojedou tři páry vlaků, tedy šest spojů, z Jirkova do Lužné u Rakovníka, na kterých se společně dohodly Ústecký a Středočeský kraj, a objednají je,“ uvedla Radka Pistoriusová, tisková mluvčí Českých drah.

Nejvíc problémů mají lidé v obcích na trati

Zrušené spoje přinášejí problémy hlavně obcím na trati. Přestože se jedná o spěšné vlaky, zastavují totiž i v menších vesnicích na Žatecku. Například v Želči, Deštnici, Veleticích či Sádku. Nahrazují tak částečně osobní vlaky, které na trati byly před lety téměř úplně zrušeny. Obce a kraj proto jednají, že spěšné vlaky zrušené státem nahradí autobusová doprava. „Ústecký kraj počítá s objednávkou tří párů vlaků v pracovní dny i o víkendu. Doprava za zrušené vlaky v úseku Žatec – Deštnice bude posílena po dohodě s obcemi autobusy. Konkrétní jízdní řád autobusové dopravy se s obcemi stále projednává,“ sdělila pro Deník Alena Tichá z oddělení tiskových informací Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Od 11. prosince, počátku platnosti nového jízdního řádu, vyjede na české koleje o šest procent méně rychlíků a některé spoje zcela zmizí. Dohodlo se na tom ministerstvo dopravy s Českými drahami.

Stát tím ušetří 50 milionů korun. Kromě spěšných vlaků Chomutov – Žatec – Lužná nevyjedou některé vlaky také třeba na trase Pardubice – Jihlava. K výraznému omezení dojde i na trase Praha – Příbram – České Budějovice.

Připomeňte si:
Kraj přijde o miliony na dopravu, vlaků bude jezdit méně
Nekonečné úspory: zmizí zřejmě spěšné vlaky