Na trati Most - Chomutov - Žatec - Plzeň budou zřejmě příští rok jezdit rychlíky železničního dopravce Arriva. V současné době tam jezdí České dráhy, ve výběrovém řízení ale nabídly ministerstvu dopravy vyšší cenu než zmíněná Arriva.

Arriva tak bude zřejmě první firmou, která vytlačí České dráhy z některé rychlíkové linky. Ministerstvo dopravy oznámilo, že firma, která je prostřednictvím dopravního obra DB vlastněna německým státem, nabídla nižší cenu než České dráhy za provozování rychlíků Plzeň - Most v příštím roce. Protože je pro ministerstvo cena jediným kritériem, je pravděpodobné, že Arriva zakázku dostane, podle mluvčího úřadu Martina Nováka by jediný háček mohlo představovat nesplnění zákonných podmínek a ministerských kritérií.

ČD chtěly o 3,4 milionu korun víc

Původně chtělo ministerstvo po vypršení dlouhodobé smlouvy s Českými dráhami, kterou vyhrály v tendru, přidělit zakázku bez soutěže. Arriva však přišla s alternativním návrhem, se kterým patrně uspěla. „Pokud nebudou nabídky odporovat požadavkům objednatele, tedy ministerstva dopravy, a splní zákonné podmínky, pak úřad rozhodne podle ceny," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Arriva nabídla, že bude v příštím roce provozovat linku motorových rychlíků, která spojuje Plzeň s Žatcem, Chomutovem a Mostem, za 37,3 milionu korun. České dráhy, podaly nabídku s cenou 40,7 milionu korun, tedy o 3,4 milionu korun vyšší.

Rychlíky mezi Mostem a Plzní jezdí v současné době ve dvouhodinových intervalech, tři páry spojů ráno a dopoledne a tři páry spojů odpoledne a večer. Zastavují v Žatci, Podbořanech, Kryrech a Blatně, některé i ve Vroutku.