Beze spěchu, stresu z přeplněných a nebezpečných silnic, prostě pěkně v klidu, si opět užijí turisté exkurze do Krásného Dvora a okolí. V létě tam totiž opět začnou jezdit osobní vlaky na oblíbené výletní trati Kaštice – Kadaň.

Pravidelná železniční doprava byla na trati Kaštice – Kadaň, která na Podbořansku vede přes Krásný Dvůr a Vysoké Třebušice, ukončena v roce 2006. Obce proti tomu tehdy protestovaly. Letos se na trasu život pravděpodobně vrátí, i když jen v sezoně. „Ústecký kraj má snahu obnovit na takzvané Doupovské dráze alespoň letní turistickou přepravu,“ informoval Petr Mojžíš, krajský zastupitel a místopředseda komise pro dopravu Ústeckého kraje.

Jeho slova potvrzuje i tisková mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Veronika Kindlová. „V současné době probíhají jednání mezi krajským úřadem a obcemi o způsobu financování. Pokud vše půjde dobře, mohly by se víkendové vlaky objevit už v novém jízdním řádu v polovině června,“ řekla s tím, že nyní se zjišťuje konkrétní zájem obcí o obnovenou trať.

V Krásném Dvoře jsou jednoznačně pro. „Určitě tuto snahu vítáme a podpoříme ji. Alespoň přes léto pro turisty i lidi z okolí je to dobrá věc,“ řekl krásnodvorský starosta František Kuna.

Příspěvek obce by se měl podle starosty pohybovat v řádu tisíců korun. Zkušenosti už jsou totiž z loňského roku, kdy poprvé na trať Kaštice – Kadaň letní vlaky vyjely. Provozovala je soukromá společnost a jezdily čtyři měsíce. „Předpokládáme, že se naše spoluúčast bude pohybovat ve stejné výši jako loni, tedy maximálně do výše deseti tisíc korun,“ pokračoval starosta.

Také ostatní obce chtějí provoz železnice obnovit „Průběžná jednání zatím potvrdila, že obce podél trati mají o víkendovou dopravu zájem,“ dodal Mojžíš. Železniční doprava byla na trati Kadaň – Kaštice v roce 2006 přerušena kvůli malé vytíženosti, nahradily ji autobusy.