V prostoru Hradiště se bude ladit palebná podpora pozemní manévrové jednotky ze země i vzduchu. Při plánování cvičení s názvem Joint Fires byly mimo jiné zohledněny i aktuální poznatky z bojišť na Ukrajině.

Do cvičení se zapojí především vojáci 13. dělostřeleckého pluku z Jinců, žatecká 4. brigáda rychlého nasazení, ale i další jednotky pozemních sil jako jsou 53. pluk průzkumu a elektronického boje nebo 14. pluk logistické podpory. Střílet se bude z houfnic DANA, ale i z bitevních letadel L-159 ALCA či víceúčelových vrtulníků Mi-171.

Cvičení českých a slovenských vojáků na Doupově. Hlavní pozornost je během cvičení Tobruq Arrows 2023 zaměřena na sestřelování dronů.
FOTO: Zásah. Vojáci z Čech i Slovenska na Doupově cvičili sestřelování dronů

„Hlavním cílem cvičení je sladit společné působení palebných prvků, senzorů a míst velení při řešení palebných úkolů ve prospěch pozemní manévrové jednotky. Či jinak řečeno, sladit vzájemnou spolupráci mezi průzkumnými jednotkami, především plukem průzkumu a elektronického boje, místy velení a řízení boje - štábem brigádního úkolového uskupení, manévrovými jednotkami v poli, tedy mechanizovanými jednotkami brigády rychlého nasazení, a jednotkami poskytujícími palebnou podporu. To jsou dělostřelecký pluk, minometné baterie a vzdušné síly,“ popsal tiskový a informační důstojník Velitelství pozemních sil Armády ČR Ladislav Kabát.

Hlavní fáze letošního cvičení, jež se poprvé konalo v roce 2016, trvá čtyři dny, během kterých vojáci procházejí velmi intenzivním výcvikem s minimem spánku. „Při plánování cvičení byly mimo jiné zohledněny i aktuální poznatky z bojišť na Ukrajině. V jeho průběhu je proto velký důraz kladen na průzkum a elektronický boj na obou stranách, cvičící se musí vypořádat i s kybernetickými útoky a informačními operacemi,“ dodal Kabát.

Většina přesunů se odehraje v noci a reálně se procvičí dozásobení jednotek v jejich pozicích tak, aby mohly dále pokračovat v boji.