Dvě stovky žateckých vojáků odpočítávají své poslední dny doma. A pomalu balí. Začátkem července totiž odjedou na půlroční misi do Litvy. Budou tam do konce roku, pak je vystřídají.

V baltské zemi budou v rámci mise NATO působit jako vůbec první čeští vojáci. Mise spočívá ve vytvoření čtyř bojových uskupení v síle posíleného praporu umístěných v Polsku pod vedením USA, v Litvě pod vedením Německa, v Lotyšsku pod vedením Kanady a v Estonsku pod vedením Velké Británie. Padesátka českých vojáků, většinou z praporu z Hranic na Moravě, odjíždí do Lotyšska.

Vojáci cvičí na Doupově. Součástí je i výcvik vojenské policie, která mimo jiné v rámci svých pravomocí kontroluje, zda vojáci nepožili alkohol.
Výsadkáři dřou na cvičení v Doupově. Také vojenská policie

Do Litvy vysílají Češi rotní úkolové uskupení postavené ze žateckého 41. praporu v počtu dvou stovek vojáků. Spolu s nizozemskými a německými kolegy budou mít hlavní základnu ve výcvikovém prostoru litevské armády Rukla, vzdáleném přibližně 70 kilometrů severozápadně od Vilniusu. „Základ české jednotky tvoří mechanizovaná rota s obrněnými vozidly Pandur posílená ženijní četou, logistickou jednotkou a zdravotnickým prvkem,“ sdělil Jan Pejšek z odboru komunikace ministerstva obrany. Technika a vojáci se ze Žatce do Litvy budou přesouvat železničními transporty.

Pro žatecké vojáky to bude další z řady zahraničních misí. Mají za sebou Balkán, Irák, Afghánistán i Mali. A právě Litva by mohla být z těch klidnějších misí, což vnímají i samotní vojáci a jejich blízcí. „Lepší pro vojáka klidné Pobaltí nežli šílený Afghánistán nebo Mali,“ řekl Vlastimil Coufal ze Žatce.

V Žatci mají stále v živé paměti smrt pěti českých vojáků na misi v Afghánistánu, kteří zemřeli po sebevražedném útoku v roce 2014. V červenci si jejich památku připomenou Memoriálem Davida Beneše, který byl zástupcem velitele čety u 41. mechanizovaného praporu v Žatci.

Cílem je odstrašení Ruska

Smyslem vojenské přítomnosti aliance na Baltu je odstrašení Ruska od jeho případných agresivních kroků v této oblasti. Myšlenka posílit baltské členy NATO vznikla po ruském záboru Krymu. „Zapojení vnímám jako pokračování naší podpory z předchozích let při budování vlastních obranných kapacit pobaltských republik,“ zdůraznil Aleš Opata, náčelník Generálního štábu Armády ČR.

Den záchranářů 2018 v Litoměřicích
FOTO: Takový byl letošní Den záchranářů Ústeckého kraje

Vojáci ze Žatce se na zahraniční mise pravidelně cvičí. Během roku hlavně ve vojenském prostoru u kasáren a na nedalekém Doupově. Poslední velké cvičení žateckých vojáků před misí v Litvě proběhlo v Německu.

Na Doupově se nedávno konalo cvičení jiných vojáků ze žatecké 4. brigády rychlého nasazení, a to výsadkářů z praporu v Chrudimi. Ti letos posílí české armádní mise v Afghánistánu a Mali.