Cambrian Patrol je soutěž zaměřená na všestrannost s důrazem na průzkumnou činnost a činnost pěší patroly, která je považovaná za jednu z nejtěžších na světě. Osmičlenná družstva musí během 65 kilometrů v plné polní výstroji a za méně než 48 hodin plnit různé úkoly zaměřené na velení, týmovou spolupráci a bezchybné plnění úkolů. Hlavním cílem cvičení je zvládnout boj v týlu nepřítele. To vše se odehrává v drsných horských podmínkách národního parku Brecon Beacon a vojenském prostoru Sennybridge ve Walesu.Družstva během patroly plní nejrůznější úkoly, od průzkumu objektů přes hlídkování až po přepady a léčky.

Železniční přejezd. (Ilustrační foto)
Ve čtvrtek a pátek se zavře silnice mezi Žatcem a Staňkovicemi

„Prověřováno také bylo poskytování první pomoci, ochrana proti zbraním hromadného ničení, činnost v zamořeném prostředí, překonávání ledové řeky, rozpoznávání techniky a zbraní cizích armád, jednání s povstalci, získávání a práce se zajatci či osvobození rukojmích z budov obsazených nepřítelem,“ popsal velitel českého týmu poručík L. N.Největší problém představovala podle něj orientace a navigace v terénu waleských hor. Komplikací bylo také počasí a překonání vodního toku v noci za hustého deště a větru. „Nesmí se používat GPS a terén je velice jednotvárný. Vrcholky tvoří jen rozlehlé holé náhorní plošiny, na kterých se jen velmi těžko zorientujete, a to vše za nepříznivých povětrnostních podmínek,“ doplnil.Na zádech si hlídky s sebou nesou veškerou potřebnou výstroj, která váží až čtyřicet kilogramů.

Franz Kafka v Siřemi
Jak jsme žili na Lounsku a Žatecku: Franz Kafka v Siřemi

Za každou činnost v terénu dostávají body. Kombinace těžkého nákladu, dlouhého pochodu, spánkového deficitu a výškového převýšení způsobuje, že si vojáci sáhnou až na dno svých sil. „Určitou komplikací byla také nutnost seznámit se s britskými zbraněmi SA80 a dalším britským vybavením, které se při soutěži používá,“ prozradil velitel L. N.Na konci cvičení se body sečtou, a pokud družstvo dosáhne určitého počtu, získává jednu z medailí – zlatou, stříbrnou nebo bronzovou. K úspěchu Čechů dle velitele dopomohl týmový duch. „Úplně každý si v soutěži sáhne na dno a je důležité fungovat jako tým a vzájemně si pomoct a podporovat se.“Cvičení uprostřed horské oblasti Walesu probíhají pod názvem Cambrian Patrol už od roku 1959. Ten samý vojenský prostor mimo jiné využívají i britské speciální síly SAS. Původně bylo Cambrian Patrol dlouhé pochodové cvičení. Postupem času se však změnilo v mezinárodní armádní soutěž.

Armáda ČR