Vojáci ze žatecké 4. brigády rychlého nasazení vyhlásili sbírku na pomoc rodinám pěti padlých kamarádů, kteří zemřeli po sebevražedném útoku minulý týden v Afghánistánu. Dosud se do sbírky zapojilo na 700 dárců a vybralo se už přes milion korun. „Sbírka je zamýšlena jako výraz ocenění práce výsadkářů a principů svobody a demokracie, které hájili," uvedl kapitán Petr Fiala, vojenský kaplan 4. brigády rychlého nasazení Žatec.

Čtveřice českých vojáků zemřela přímo v Afghánistánu, pátý po převozu v ČR. Jeden byl z praporu ze Žatce, čtyři z Chrudimi.

Vojáci z Chrudimi připravili i další aktivitu na podporu pozůstalých rodin. Vytisknou trička a výtěžek z prodej pošlou rodinám. „Veškerý výtěžek z prodeje, 200 korun z každého kusu, bude odeslán na transparentní účet pro rodiny pěti padlých výsadkářů ze Žatce a Chrudimi (44665522/0800, v.s. 916)," informovali organizátoři.

Jdeme tam, kde jiní nestačí

Trička mají na hrudi velký výrazný nápis Jsem hrdý na naše vojáky. V meziřádcích je báseň, modlitba s textem: „Bože, děkuji, že mě posíláš tam, kde jiní nestačí. A že mohu věřit, že na co nebudu stačit ani já, stačíš ty dokonale. A že v této mé víře mohu prožít i dnešní den. Amen."

O tom, zda se do sbírky zapojí i město Žatec, kde jeden z padlých vojáků, David Beneš, sloužil, bude rada města teprve rozhodovat. „Předpokládám, že to bude na programu naší nejbližší schůze. Ta proběhne v závěru července," uvedl Jan Novotný, místostarosta města.