Vojáci ze žateckého 41. mechanizovaného praporu spolu s dalšími příslušníky Armády ČR v současné době cvičí ve Francii.

V alpském výcvikovém středisku tamní armády v Modane na hranici s Itálií budou působit až do poloviny února.

„Cílem výcviku je procvičit pohyb a vedení boje v horském terénu. Vojáci se budou zdokonalovat v činnostech jako zdolávání skalních stěn, přežití v horách, předcházení a řešení krizových situací při zavalení lavinou. Plánuje se i taktický výcvik jednotky v boji v horách a bojové střelby,“ sdělila Lada Kovářová, mluvčí 4. brigády rychlého nasazení v Žatci.

Samotnému výcviku ve Francii předcházel intenzivní výcvik účastníků v Krušných horách, při kterém mimo jiné v zimě bivakovali ve volné přírodě.

Většina vojáků je ze Žatce

Cvičení Mountain Survival v savojských Alpách se účastní 40 příslušníků 4. brigády rychlého nasazení, z nichž většina je právě ze žateckého praporu. Jeho velitel pplk. Zdeněk Mikula je zároveň velitelem této jednotky, která se pod jeho velením chystá do Afghánistánu.

Výcvik v Alpách je součástí přípravy příslušníků 3. jednotky Armády ČR – OMLT, kteří budou působit v afghánské provincii Wardak zřejmě od prosince. Hlavním úkolem českých vojáků jednotky OMLT (Mentorovacího a styčného týmu) je cvičit, školit a pomáhat budovat pěší jednotky Afghánské národní armády o síle praporu.