Více než 1200 vojáků žatecké 4. brigády rychlého nasazení a dalších útvarů Armády ČR nyní cvičí ve vojenském prostoru Hradiště v Doupovských horách na hranicích okresů Louny, Chomutov a Karlovy Vary.

Zdokonalují se v současných způsobech vedení boje a také si předávají zkušenosti z nasazení v misi v Afghánistánu. Řada cvičících vojáků se tam totiž letos vydá.

Cvičení je čtrnáctidenní, potrvá do pátku 8. dubna. „Do výcvikového prostoru vyjely s technikou v podstatě všechny prapory naší brigády kromě chrudimského, jehož většina je v současné době v Afghánistánu. Tedy prapory ze Žatce, Tábora a Jindřichova Hradce,“ sdělil kaplan kapitán Petr Fiala. Jednotky 4. brigády cvičí spolu se zabezpečovacími jednotkami vojáků 141. zásobovacího praporu z Pardubic a s vojenskými policisty z Prahy a Tábora.

Vojáci se během cvičení zdokonalují například ve střelbě z pistole, kulometu, odstřelovací pušky i samopalu. Piluje se i střelba z reaktivního protitankového granátometu. Nacvičují se též aeromobilní operace s vrtulníky Mi–17.

Vojáci 2. a 3. roty žateckého mechanizovaného praporu s kolovými obrněnými transportéry Pandur procvičovali patrolování a především reakci na nejrůznější možné incidenty. Tentokrát šlo o fingovaný výbuch nástražného systému, který zasáhl první vozidlo v koloně a několik lidí zranil. Velitelé v takovém případě musejí umět správně zareagovat a řídit své vojáky tak, aby nedošlo ke „ztrátám na životech“ a aby jednotka zároveň uměla odrazit případný útok nepřítele. Žatečtí vojáci cvičí na Doupově také s terénními Landrovery.