Více než měsíc působí 12 vojáků 4. mechanizované čety 41. mechanizovaného praporu ze Žatce s novými Pandury v Kosovu.

České vojáky v misi KFOR podporují tři tato kolová obrněná vozidla, která postupně od konce loňského roku zařazuje žatecký prapor do výzbroje.

V minulých dnech se osádky Pandurů zúčastnily svých prvních cvičných střeleb v Kosovu. Na střelnici Kišinica v prostoru odpovědnosti švédského kontingentu se jich zúčastnilo devět příslušníků čety kolových obrněných transportérů Pandur, kteří tvořili tři osádky transportérů. Střeleb se zúčastnily osádky všech tří transportérů, které jsou nasazeny v Kosovu.

Řídícím cvičení byl velitel této čety poručík Pavel Písařík. „Pro osádky Panduru jsou to sice první střelby v misi KFOR, ale jsou zkušené ze cvičení v České republice. Střelby jsou především o technice jejich provádění a pravidelném nácviku,“ uvedl poručík Písařík. Střelby byly provedeny z 30mm kanónu tříštivo – trhavou municí a z kulometu. Byla simulována útočná situace, při které bylo nutné rychle přenášet palbu na různě vzdálené cíle. Pro střelbu z kanónu sloužily jako terče vraky aut a pro kulomet dřevěné terče rozmístěné na stěně valu.

Žatečtí vojáci absolvovali několik cvičných střeleb již v rámci přeškolovacího kurzu na transportéry Pandur a přípravného kurzu do mise.

„Je to především zaměřovací systém, který odlišuje Pandury od bojového vozidla pěchoty. Pandur nabízí díky svému počítačovému systému přibližování cíle, uzamykání cíle v pohybu, samoúpravy navádění,“ komentuje výhody střelby z transportéru Pandur jeden z příslušníků jeho osádky. „Tento systém je sice složitější než u BVP, ale pokud se naučíte ovládat všechny jeho módy střelby, pak je samotná střelba velmi snadná a přesná,“ vysvětluje voják.

Na konci letošního roku Armáda ČR počítá, že nasadí Pandury také v misi v Afghánistánu. I tam by měli odletět vojáci ze žatecké 4. brigády rychlého nasazení. Plánuje se nasazení čtyř Pandurů.

Magdalena Dvořáková
Petr Kinšt