Hradiště Vojenský újezd Hradiště, který má rozlohu kolem 33 tisíc hektarů, má být v budoucnu zhruba o 15 procent menší.

Ministerstvo obrany zároveň počítá s tím, že z něj budou patrně do roku 2015 vymístěny všechny sídelní útvary, v nichž momentálně žije kolem 600 obyvatel. Zbývající část prostoru bude armáda nadále využívat pro cvičení. Novinářům to oznámil po setkání se starosty z regionu ministr obrany Alexandr Vondra.

Redukce se týká hlavně jižního okraje

Redukce újezdu, známého i jako vojenský prostor Doupov, se týká především jeho jižního okraje. Lidé, kteří zde žijí, se většinou přičlení pod správu okolních obcí. Týká se to například Albeřic, Bražce a některých dalších osad. Podle Vondry není ani vyloučeno, že by třeba mohla vzniknout zcela nová obec, pod níž by přešli. Vyčlenění obyvatel z vojenského újezdu má být pro lidi přínosem. Dosud byla některá jejich práva značně omezena, nemohli například volit, podotkl Vondra.

Výcvikový prostor na Doupově považují vojáci za jeden z nejlepších v Česku, a proto ho budou dále využívat, řekl náčelník Generálního štábu AČR Vlastimil Picek. Mohou nacvičovat činnost nejenom mechanizované jednotky, ale i třeba raketové vojsko. Armáda chce současně zachovat všechna pracovní místa, která s jejím působením v újezdu Hradiště souvisejí. „Stejně tak chceme, aby příroda v této oblasti byla stále v tak dobrém stavu, jako tomu bylo doposud,“ uvedl Picek.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný k navrhovaným úpravám v prostoru uvedl, že nepůjde o jednoduchou záležitost. Podle něho zatím není jasné, pod jaké obce by mohli lidé žijící nyní ve vojenském újezdu přejít. V úvahu by přicházely třeba Bochov nebo Valeč a Kyselka. Hejtman poznamenal, že s tím ale obce musí souhlasit. „Bude nutná legislativní úprava a rovněž řada jednání starostů na dané téma. Nejde o pouhou formalitu, pro obce to může znamenat neplánované výdaje,“ uvedl Novotný.

Vojenský újezd Hradiště patří mezi pět velkých výcvikových prostorů v ČR. Se svými 33 tisíci hektary je největší a rozkládá se na hranici Podbořanska, Karlovarska a Kadaňska. Pravidelně v něm cvičí česká i zahraniční armády, ale také policisté a hasiči. Vojenský prostor vznikl po 2. světové válce. Kromě někdejšího okresního města Doupov zaniklo 63 vesnic. Na jeho území se nyní nachází 15 vesnic, ve kterých žije na šest set stálých obyvatel.

Ministerstvo chce zmenšovat i další újezdy

V příštích čtyřech letech hodlá ministerstvo obrany částečně redukovat i území dalších vojenských újezdů v Česku, kterých má armáda k dispozici pět. Přinést to má úspory v desítkách až stovkách milionů korun. Vojsko odejde z Brd. Ostatní újezdy, třeba Boletice a Libavá, se zmenší a také v jejich případě obyvatelé přejdou pod správu obcí. Nyní na území újezdů žije zhruba 2000 lidí, což je podle Vondry evropský unikát. Lidé obývající území vojenských újezdů nejspíše dostanou možnost, aby si odkoupili majetek, který nyní náleží státu.

(čtk, pk)