Komunální volby jsou za námi, usmívající tváře politiků jsou přelepeny jinými reklamními plakáty. Předvolební souboj vystřídal zdánlivý klid.

Politici si oddechnout ale nemohou. Karty jsou rozdány a rozehrána byla povolební hra – vyjednání vládnoucí koalice ve městě.

Volby v Lounech sice opět vyhrála ODS, ale ani zdaleka nemá v zastupitelstvu většinu, má pouze sedm křesel z devětadvaceti. „Jako vítězové voleb si uvědomujeme svou odpovědnost za pokus o sestavení funkční koalice na příští čtyři roky. Budeme se snažit, aby to byla koalice pravostředová, neboli ODS-USZ – TOP – Koalice pro Louny. Konečná dohoda bude ale výsledkem dalších jednání,“ uvedl současný starosta a lídr modrého týmu Jan Kerner.

Pokud se tyto zmiňované strany domluví, měly by v zastupitelstvu většinu v poměru 17:12.

Nejsem vykřížkovaný kmotr, říká starosta

Právě současný starosta musel i přes výhru strany spolknout hořkou pilulku. Získal nejméně hlasů ze všech zvolených lidí za ODS, prošel jen velmi těsně. „Výsledek mě mrzí, tím spíš, že to určitě poškodilo ODS. Nedůvěra voličů k lídrovi se vždy pozná v tom, že voliči odmítnou volit celou stranu, ale křížkují jen jednotlivce, což v součtu dává samozřejmě horší výsledek. Takže je mi to líto, ale na druhou stranu mám naprosto čisté svědomí - nejsem žádný „vykřížkovaný kmotr“, za dvacet let na radnici jsem se žádné lumpárny nedopustil,“ dodal starosta.

Kartami mohou zamíchat druzí sociální demokraté, kteří mají šest křesel. Do volebního vyjednávání bude chtít promlouvat i třetí KSČM, která získala také šest křesel. „Vzhledem k výsledku je naším cílem získat dvě místa v radě města,“ řekl Stanislav Rybák, předseda OV KSČM Louny.

Lídři stran zatím nechtějí o budoucích koalicích příliš mluvit. Vyjednávání je na začátku, vyjednavači mají ještě tři týdny do ustavující schůze zastupitelstva 8. listopadu.

Nové strany, známé tváře

„S volebním výsledkem jsme spokojeni. Možná koalice bude výsledkem vyjednávání. Naši zastupitelé jsou připraveni obsadit uvolněná místa ve vedení města, chceme ale silnou koalici,“ naznačil lídr Unie pro sport a zdraví Radovan Šabata. Sportovci získali ve volbách pět křesel v zastupitelstvu. Navíc dvojka jejich kandidátky, Bořek Zasadil, získal největší počet hlasů vůbec.

Budoucí vládnoucí koalice bude stát na nově vzniklých stranách, které se do zastupitelstva dostaly. TOP 09 má tři křesla, Koalice pro Louny dvě.

Letošní volby vzkřísily KDU–ČSL, která tvoří spolu se zelenými Koalici pro Louny. Do zastupitelstva se dostala jednička Tomáš Chaloupek a Michal Pehr. Nikdo ze Strany zelených zvolen nebyl. „Doufali jsme, že se do zastupitelstva dostaneme, zafungovala známá jména. Předběžně nějaká jednání proběhla už před volbami, nic oficiálního,“ doplnil Chaloupek.

ŽATECKÝ A LOUNSKÝ DENÍK JE NA FACEBOOKU! STAŇTE SE FANOUŠKEM!