Důležité volby nových členů Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR začaly v pátek 25. října ve 14 hodin. V okrese Louny může přijít k volbám přibližně 70 tisíc lidí. V celé ČR má volební právo 8,4 milionu lidí. Faktická volební účast však bývá nižší, protože ne každý člověk využije svého práva a dostaví se do volební místnosti.

V našem okrese se bude hlasovat ve 167 hlasovacích místnostech. Nejvíce voličů je registrováno v Žatci přibližně 15 600. Následují Louny (15200), Podbořany (4 800) a Postoloprty (3 800). Celkem se bude v pátek a sobotu volit v sedmdesáti městech a obcích okresu Louny. Volební právo má člověk, který je státním občanem ČR a nejpozději druhý den termínu voleb dovrší věku osmnáct let. Kdo chce volit, musí se prokázat občanským průkazem nebo jiným dokladem totožnosti, jinak mu volební komise neumožní hlasovat.

K posledním volbám do Sněmovny v květnu 2010 přišlo v okrese Louny hlasovat 57% registrovaných voličů. V celé ČR hlasovalo 62% lidí s volebním právem.

Volby začínají v pátek ve 14 hodin; zájemci mohou přijít hlasovat až do 22. hodiny. V sobotu se volí od 8 do 14 hodin, pak hlasování končí.

Volby měly původně probíhat až v květnu 2014, ale nakonec se konají předčasně kvůli vleklé politické krizi, která se táhla prakticky celé tři roky a vyvrcholila pádem vlády Petra Nečase letos v červnu a následným rozpuštěním Sněmovny.

Náš deník zveřejní první průběžné a pak i konečné výsledky voleb a mnoho dalších zajímavostí na internetových stránkách v sobotu odpoledne a večer. Tištěné vydání papírových novin s bohatým povolebním zpravodajstvím vyjde v úterý po státním svátku.