V pátek po obědě se otevírají hlasovací místnosti k důležitým volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

V okrese Louny může přijít k volbám přibližně 70 tisíc lidí. Faktická volební účast však bývá nižší, protože ne každý člověk využije svého volebního práva a dostaví se do volební místnosti.

Nejvíce voličů je registrováno v Žatci – přibližně 15 600. Následují Louny (15 200), Podbořany (4 800) a Postoloprty (3 800).

Naopak nejméně voličů v rámci okresu Louny bydlí v obcích Zálužice u Žatce (60), Želkovice u Libčevse (70) a Brodec u Loun (71).

Celkem se bude v pátek a sobotu volit v sedmdesáti městech a obcích okresu Louny. Volební právo má člověk, který je státním občanem České republiky a nejpozději v druhý den termínu voleb dovršil věku osmnáct let.

Kdo chce volit, musí se prokázat občanským průkazem nebo jiným dokladem totožnosti u volební komise. Hlasovací místnosti zůstávají vesměs stejné, jako tomu bylo v minulých letech při různých předchozích volbách. Pro většinu lidí tedy obecně platí, že budou volit tam, kde volili i dříve, pokud se mezitím nepřestěhovali na jinou adresu trvalého bydliště.

Volby poslanců do Sněmovny dlouhodobě patří mezi ty, o něž mají voliči největší zájem. Například v roce 2006 k těmto volbám přišlo v okrese Louny hlasovat necelých 60% registrovaných voličů. K jiným volbám, například senátním nebo evropským, jich chodí jen kolem 20–25 %.

Volit se příliš nechce, zato odměny v komisích lákají

Zatímco volební účast dlouhodobě spíš stagnuje, mezi lidmi stoupá zájem o práci ve volebních komisích, která je spojená s finanční odměnou. Například v Žatci bude v osmnácti okrscích pracovat 140 lidí ve volebních komisích. V Lounech je 21 hlasovacích okrsků a počet lidí, kteří se radnici dobrovolně hlásí jako zájemci o práci ve volební komisi, je několikanásobně vyšší, než je počet míst v komisích, uvedl Michal Ovšonka z lounské radnice.

Za dvoudenní účast u voleb a následnou práci se sčítáním hlasů dostávají členové volebních komisí v těchto dvou městech odměnu 1300 až 1600 korun.

Volby začínají v pátek odpoledne ve 14 hodin; zájemci mohou přijít hlasovat až do 22. hodiny. V sobotu se volí od 8 do 14 hodin, pak hlasování končí.

Náš deník zveřejní první průběžné a pak i konečné výsledky voleb a mnoho dalších zajímavostí na internetových stránkách v sobotu odpoledne a večer. Tištěné vydání novin s bohatým povolebním zpravodajstvím vyjde v pondělí.

ŽATECKÝ A LOUNSKÝ DENÍK JE NA FACEBOOKU! STAŇTE SE FANOUŠKEM!