„Ani se nemusím přezouvat, když jdu volit," usmívá se cestou k volbám Jiřina Nová z Mradic u Postoloprt. Nemá to daleko, k výběru krajských zastupitelů si odskočila z kuchyně. Volební místnost má totiž přímo doma. Nejen na tradičních místech, jako jsou školy, úřady a kulturní domy odstartovaly v pátek volby do zastupitelstva Ústeckého kraje. Volí se také v kuchyních, obývácích nebo obchodech.

Když pojedete rychle, volební místnost v Mradicích takřka určitě přehlédnete. Jeden z rodinných domů, na plotě trochu nenápadně vlajka, šipky vás vedou na dvůr. Když otevřete vrátka, přijde vás přivítat několik přítulných koček. Zaklepete a jdete dovnitř.

V kuchyni se právě vaří

V Mradicích na Postoloprtsku mají volební místnost v obýváku rodinného domuZdroj: Deník/Hynek Dlouhý

Dál musíte domem, chodbou, kolem kuchyně, kde právě vaří a peče paní domu Jiřina Nová. „Volit chodím, mám to kousek," říká žena, v jejímž domě je netradiční volební místnost. „Ani se nemusím přezouvat," pokračuje.

Kuchyní zrovna voní bábovka, občerstvení u podobných menších volebních místností je přece samozřejmostí. Od kuchyně musíte doprava po schodech, po jejich vystoupání už jste ve volební místnosti. Urna je v pokoji, který se používá jako jakýsi obývací pokoj, když přijede rodina na návštěvu. Z malých kamen sálá teplo, oheň příjemně praská, atmosféra je příjemná.

Volí se podle regulí jako jinde

Ale i tady se kontrolují občanské průkazy, chodí se za plentu, řádně se zapisuje a sčítá. Jako v každé jiné volební místnosti. „Žádné výjimky, pořádek musí být. Všechno se musí poctivě dodržovat," říká jedna z členek volební komise. Během prvních deseti minut tam přijdou čtyři lidé, celkem jich tu může odvolit dvaapadesát. Obvykle mají v Mradicích vyšší volební účasti než jinde, možná právě díky domáckému prostředí. V „obýváku" se tam volí od doby, kdy byla prodána škola, tehdy Jiřina Nová nabídla svou místnost.

Celkem jsou v okrese Louny urny ve 167 volebních místnostech. Drtivá většina z nich je ve školách, školkách, na úřadech, v kulturních domech a dalších veřejně přístupných místech. Najdou se ale i další výjimky.

U Klimendových je útulno

Ve Rvenicích na Postoloprtsku lidé volí v letní kuchyni rodinného domku Zdroj: Deník/Hynek DlouhýTřeba ve Rvenicích na Postoloprtsku mají urnu v letní kuchyni u domu rodiny Klimendových. „Je to tady takové přátelštější, útulnější," říká jedna z členek komise. K volbám tam musíte přes dvůr, pak vejdete do menší místnosti s kuchyňskou linkou a bojlerem. A aspoň to tam nemají daleko, když si chtějí uvařit kávu. V kuchyni se volí také v nedalekých Seménkovicích, v Dolním Březně u tenisových kurtů.

Na Lounsku mají jednu z místností v sokolovně, kde se jinak běžně cvičí. V Nečichách zavítají voliči do bazaru s dětským oblečením. V obchodě se volí také v Drahomyšli na Žatecku. Přímo v Žatci pak na vlakovém nádraží.

A na Podbořansku volí například ve výchovných ústavech v Pšově a Buškovicích.

Ještě v sobotu do 14 hodin

Volby do zastupitelstva Ústeckého kraje začaly v pátek, skončí v sobotu ve 14 hodin. Lidé vybírají 55 zastupitelů. Z okresu Louny se na kandidátkách objevilo celkem 117 jmen.

Minulé volby vyhrála KSČM, hejtmanem se stal Oldřich Bubeníček. Druhá byla ČSSD.

Nově zvolení zastupitelé budou další čtyři roky spolurozhodovat o budoucnosti regionu. Schvalovat budou krajský rozpočet, pod kontrolou kraje je například také Krajská zdravotní a její nemocnice. „Na starosti" má kraj i silnice druhé a třetí třídy, rozhoduje o středním školství.