V areálu Myslivna ve Vroutku se v pátek 29. a v sobotu 30. srpna konal 15. ročník open air festivalu Rock for Churchill. Na dvou scénách vystoupila téměř čtyřicítka kapel. Vedle poslechu českých i zahraničních skupin mohli návštěvníci šlapáním na Oranžovém kole, charitativním projektu Nadace ČEZ, podpořit dobrou věc. Tentokrát se opřeli do pedálů ve prospěch místních organizací - domova pro seniory a základní a mateřské školy, pro něž dohromady vyšlapali 103 222 korun.

Každý návštěvník měl možnost strávit na Oranžovém kole jednu minutu a svým výkonem přispět na dobrou věc. „Zájem o Oranžové kolo rok od roku roste. Zejména na podobných akcích, kde jsou lidé dobře naladěni, jsou zvláště ochotni pomoct druhým. Jsme velmi rádi, že se podařilo vyšlapat tak vysokou částku," uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Peníze zaplatí herní prvky na zahradu

Základní škola a Mateřská škola Vroutek nabízí vzdělání v moderně vybavených třídách a učebnách. Součástí školy, jejímž zřizovatelem je Město Vroutek, je i školní družina a školní jídelna. Základní školu navštěvuje 138 žáků, kapacita mateřské školy je 75 dětí. Na Oranžovém kole pro ně návštěvníci festivalu Rock for Churchill vyšlapali částku 49 385 korun.

„Nedávno jsme upravili s velkou pomocí zřizovatele zadní zahradu u naší mateřské školy. Vyšlapané peníze proto využijeme na nákup herních prvků na tuto zahradu, aby si tady děti mohly v hezkém počasí hrát," uvedl ředitel školy Milan Armstark.

Seniorům pomohou pomůcky do dílny

Domov pro seniory Vroutek pečuje o lidi starší 55 let trpící Alzheimerovou chorobou, stařeckými demencemi a jinými typy chronických duševních onemocnění. Lidem, kteří se ocitli v nelehké životní situaci, supluje domov a vlévá jim novou chuť do života. „Výtěžek v hodnotě 53 837 korun použijeme na zakoupení nového nábytku do právě rekonstruovaných společenských prostor domova. Také nakoupíme pomůcky do dílny volnočasových aktivit, kde naši klienti vyrábějí různé sezónní dekorace, hračky a podobně," řekla Markéta Masárová, ředitelka domova.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Soňa Holingerová